Akkerbouwers+willen+uitleg+van+retail+over+boycot+Hollandse+suiker
Nieuws
© Pixabay

Akkerbouwers willen uitleg van retail over boycot Hollandse suiker

Arwin Bos roept via Twitter collega-bietentelers op om supermarktmanagers aan te spreken op de boycot van Nederlands suiker door Superunie. De akkerbouwer in de Haarlemmermeer en Cosun-bestuurder stoort zich eraan dat Van Gilse-producten niet verkrijgbaar zijn bij lokale supermarkten.

Vanwaar deze oproep?

'Het idee komt van een kringbestuurder van Cosun in Noord-Holland. Tijdens een regiobijeenkomst riep hij bietentelers op om zoveel mogelijk de supermarktmanagers aan te spreken op de suikerboycot. Ik heb gezorgd voor verspreiding van de oproep op social media.

'De gedachte erachter is dat de managers niet houden van klagende klanten. Zij zullen de signalen vanaf de winkelvloer ongetwijfeld doorgeven aan de hoofdkantoren van hun organisaties.'

Waaraan stoort u zich?

'Na twee magere jaren kan Suiker Unie eindelijk weer kostendekkende prijzen vragen. Gelukkig zijn de meeste retailers bereid om die te betalen. Alleen Superunie ligt dwars.

Het is geen optie om zelf boodschappen te doen in supermarkten die boeren niet normaal willen belonen

Arwin Bos, akkerbouwer en Cosun-bestuurder

'In de aangesloten supermarkten hangen bij de lege schappen lullige kaartjes waarop staat dat het product niet leverbaar is, omdat de supermarkten niet de laagste prijs kunnen garanderen voor hun klanten. Het is storend dat Superunie geen enkele rekening houdt met de beloning van de eigen lokale boeren, die tegelijk ook klanten zijn.'

Hoe reageren uw collega-akkerbouwers op de oproep?

'Via Twitter ontvang ik veel positieve reacties en telers vertellen dat ze inderdaad in lokale supermarkten het gesprek aangaan. We moeten daar uitleggen dat het geen optie is om zelf boodschappen te doen in supermarkten die boeren niet normaal willen belonen. Als we met enkele honderden mensen de supermarkten van Superunie links laten liggen, dan geven we toch een signaal af.'

In hoeverre is deze situatie symbolisch voor de marktpositie van boeren?

'Het toont aan dat supermarkten vooral oog hebben voor hun eigen belang. In dit geval denk ik dat wij als telers via Suiker Unie met Van Gilse als sterk merk onze tanden kunnen laten zien. Als collectief en leden van een coöperatie kunnen we massaal aangeven dat we de verkoop van onze suiker beneden de kostprijs niet acceptabel vinden. Het gaat uiteindelijk om de bietenprijs die wij zelf uitbetaald krijgen.'

Hoe gaat dit verder aflopen?

'Superunie en Suiker Unie blijven voorlopig onderhandelen. Marktconform is het uitgangspunt. Het kan daarbij helpen dat wij als telers voor wat druk van onderaf zorgen.'

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer