Coronaproof recreëren tussen de biggen in Bathmen

Hoe kun je als agrariër een stapje extra doen voor burgers in deze tijden van coronacrisis? Piggy's Palace in Bathmen biedt de mogelijkheid voor een gezinsuitje: coronaproof en ontspannend.

Varkenshouder Erik Stegink uit Bathmen keek wel even verbaasd op, toen hij een grote, bebaarde man languit zag liggen tussen de biggen. Tegelijkertijd bevestigde het de gedachte die de ondernemer van Piggy's Palace had bij het uitje dat hij de afgelopen weken aanbood: een uurtje verblijven bij de buitenvarkens om even te ontsnappen aan de stress die de coronacrisis met zich meebrengt voor veel mensen.

Stegink en zijn vrouw Paula organiseren op hun varkensbedrijf sinds enkele jaren bigknuffelavonden, waar steevast tussen de zestig en 120 mensen op afkomen. Jong en oud vermaken zich dan tussen én met de varkens. 'Komende zomer hadden we dit weer willen doen', zegt de varkenshouder. 'Daarnaast wilden we de Pig Experience lanceren, waarbij mensen echt tussen de varkens zouden kunnen slapen.'


Coronacrisis

Helaas gooit de coronacrisis roet in het eten voor de plannen van Piggy's Palace. Jammer voor de ondernemers, die een kans voorbij zien gaan om burgers te vertellen over hoe het er op een varkensbedrijf aan toe gaat, maar net zo jammer voor de bezoekers.

Wie het niet erg vindt om vies te worden, mag zelfs van de varkensglijbaan

Erik Stegink, varkenshouder in Bathmen

'Ruim drie weken geleden kregen we ineens een telefoontje van een gezin dat vorig jaar zo had genoten van het biggen knuffelen. Het gezin heeft kinderen met een beperking en ze voelden zich thuis zo opgesloten', zegt Stegink. 'Ze vroegen of ze niet bij ons mochten langskomen om tijd door te brengen met de varkens.'


Pig-nicken

Nadat de varkenshouder zich ervan verzekerde dat dit binnen de wettelijke kaders rondom coronaregels paste, was het gezin welkom. 'Ze kwamen in tranen bij ons, zo blij waren ze.' Vervolgens verspreidde dit zich via WhatsApp en kwamen er meer aanmeldingen binnen. Hierop besloten Erik en Paula Stegink het serieus aan te pakken en ontstond het initiatief voor een spaarzaam familie-uitje in de meivakantie: 'pig-nicken' tussen de varkens.


Erik Stegink praat, op gepaste afstand, over de biggen.
Erik Stegink praat, op gepaste afstand, over de biggen. © Tys Hallema

Een gezinsuitje dat aan strikte regels is verbonden, dat wel. Zo mag het gezelschap uit maximaal vijf personen bestaan die allemaal in hetzelfde huishouden woonachtig zijn. Aanmelden moet vooraf gebeuren via WhatsApp, waarna bezoekers een toegangscode krijgen. Bij aankomst op het bedrijf melden zij zich bij de winkel. Hier mag één persoon tegelijk naar binnen.


140 buitenvarkens

Zonder dichter bij de wettelijke 1,5 meter te komen ten opzichte van medewerkers van het bedrijf kan vervolgens naar het verblijf van de 140 buitenvarkens - de maximale vergunde capaciteit - worden gelopen. Deze varkens verblijven altijd buiten en staan in een rustige omgeving. De 2.500 varkens die binnen verblijven, zijn niet toegankelijk voor bezoekers.


Kinderen kijken toe hoe de buitenvarkens voer krijgen.
Kinderen kijken toe hoe de buitenvarkens voer krijgen. © Tys Hallema

Kinderen die dat willen, mogen de varkens uit een babyfles laten drinken, kunnen met de allerjongste biggetjes knuffelen en optioneel kan er een springkasteel worden opgeblazen. 'Wie het niet erg vindt om vies te worden, mag zelfs van de varkensglijbaan', zegt Stegink.


Strikte tijdsloten

Eventueel contact met andere bezoekers wordt uitgesloten door met strikte tijdsloten te werken, en de jonge biggetjes gaan na elk bezoek onder een ontsmettende douche, voordat zij weer teruggaan naar hun moeder. Andere regels die normaal ook gelden op het bedrijf, zijn uiteraard van toepassing. Zo mogen de varkens niet worden gevoerd met zelf meegebracht voedsel.

Zelf picknicken mogen de bezoekers wel. Daarvoor staan buiten picknickbankjes en in een schuur bij de kleinste biggetjes meerdere bankstellen. Speciaal voor bezoekers is er een mobiele toiletunit geplaatst waar ze voor en na het bezoek de handen moeten desinfecteren.


Steentje bijdragen

Vrijwel elke dag tijdens de meivakantie waren alle tijdsloten volgeboekt, zeven dagen per week. De belangstelling is groot, stelt Stegink vast. 'Het wordt erg gewaardeerd dat we dit doen. Mensen kunnen er op deze manier even uit. Ik vind het mooi dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen. Niet om het geld, want we doen dit erbij. Maar neem de jongerenwoongroep die hier onlangs was. Daar werd iets gezocht om naartoe te kunnen om het huis schoon te kunnen maken. Het is fijn dat we op die manier kunnen helpen.'

De pig-nicks vinden dit weekend voorlopig voor het laatst plaats. Omdat ze veel tijd kosten, maar ook omdat de Steginks eerst willen afwachten wat er gebeurt met de nu geldende coronaregels. Het is het ondernemerspaar in ieder geval goed bevallen. 'Als je zo'n grote man met zo'n baard ziet liggen, helemaal zen. Daar doe je het voor.'


Innovatief bedrijf zonder afzetprobleem
Het is niet de eerste keer dat Piggy's Palace in Bathmen innovatief en creatief uit de hoek komt met de pig-nick in deze coronatijd. Eerder haalde varkenshouder Erik Stegink onder meer al de landelijke media met zijn primeur van varkenskaas en ook de varkensglijbanen op zijn bedrijf kregen de nodige aandacht. Dagelijks eten 45.000 mensen een stukje varkensvlees van Piggy's Palace. Ook won Stegink in 2017 een Nuffield Scholarship om kennis over de agrarische sector te vergaren en verder te verspreiden. Verder is hij gemeenteraadslid in de gemeente Deventer voor de lokale partij Gemeentebelang. Over de afzet van zijn vlees heeft Stegink ondanks de coronacrisis vooralsnog geen klagen. 'Natuurlijk merken we wel dat de horeca dicht is. Maar aan de andere kant zijn er horecazaken die meer afnemen dan ooit. Varkensvleesproducten als schnitzels en spareribs zijn eenvoudig te bereiden, dus restaurants die nu maaltijden bezorgen of laten afhalen, maken daar veel gebruik van', zegt de ondernemer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer