Geen+coronavirus+in+luchtmonsters+buiten+nertsenstal
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geen coronavirus in luchtmonsters buiten nertsenstal

Er is geen coronavirus in de luchtmonsters buiten de stal aangetroffen bij twee Noord-Brabantse nertsenbedrijven waar eind april het coronavirus is geconstateerd. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek.

Wel is er in de directe omgeving van nertsen virus aangetroffen op stofdeeltjes in de stal. Het is nog onbekend of mensen via deze stofdeeltjes besmet kunnen raken met Covid-19. Het is daarom belangrijk dat medewerkers van besmette bedrijven het advies van de GGD voor persoonlijke bescherming blijven volgen.

Bovendien tonen de verschillen tussen de virussen op de twee bedrijven aan dat de bedrijven elkaar niet onderling hebben besmet en dat de infectie bij de nertsen een verschillende besmettingsbron hebben gehad.


Konijnenbedrijven onderzocht

In het screeningsonderzoek dat wordt uitgevoerd in de regio met besmette nertsenbedrijven, worden ook konijnenbedrijven in het gebied onderzocht, omdat uit onderzoek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam is gebleken dat konijnen ook gevoelig zijn voor SARS-CoV-2.

Dat staat in de brief die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.


Nieuwe besmettingen

Donderdag zijn er op twee nertsenbedrijven nieuwe besmettingen met het coronavirus onder nertsen aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) met 10.000 dieren en een bedrijf in Deurne (gemeente Deurne). Hier zijn 1.500 nertsen aanwezig.

Dit laatste bedrijf had geen link met de eerder besmette bedrijven. Het bedrijf in De Mortel betreft de derde locatie van de houder van het al eerder besmette nertsenbedrijf in Milheeze. Ook bij deze bedrijven lijkt besmetting van mens op dier de oorzaak te zijn. Er gelden dezelfde maatregelen als bij de eerder besmette bedrijven.


Openbare weg afsluiten

Ook zullen de burgemeesters van Gemert-Bakel en Deurne uit voorzorg – op basis van advies van het RIVM – de openbare weg in de 400 meter zone rondom de besmette locaties afsluiten voor voetgangers en (brom)fietsers.

Schouten heeft eerder al een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen. Bij sprake van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden gemeld. Uit voorzorg en om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen, mogen de dieren en de mest een besmet bedrijf niet verlaten.


Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven – op basis van de huidige kennis over Covid-19 – geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. Wel adviseert het RIVM om de situatie op de bedrijven verder te monitoren en nader onderzoek te doen.


Voorzorg

Ondanks dat niet wordt verwacht dat het virus zich over grotere afstanden zal verspreiden, blijft het advies van het RIVM om uit voorzorg in een straal van 400 meter rond besmette nertsenbedrijven niet te (brom)fietsen of te wandelen gehandhaafd.

De komende weken wordt het onderzoek op lucht- en stofmonsters herhaald. Het RIVM zal volgende week een nieuwe risicobeoordeling doen, als er gegevens van meer lucht- en stofmonsters bekend zijn. Op basis van die risicobeoordeling wordt er opnieuw gekeken naar het advies om niet te wandelen of te fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer