De Oude Boerderij ook gesloten bij 1,5 metersamenleving

Ook ondernemers met kampeerboerderijen ontkomen niet aan de coronacrisis. De boekingen verdwenen als sneeuw voor de volop schijnende voorjaarszon. Wim en Diana van Dijk van De Oude Boerderij in Moergestel berusten in hun lot. 'Het hoogseizoen is dit jaar sowieso voorbij.'

De+Oude+Boerderij+ook+gesloten+bij+1%2C5+metersamenleving
© Jasper Schel

Een zonnig voorjaar als deze staat in gemeente Oisterwijk normaal gesproken garant voor hordes dagjesmensen en toeristen. De legio campings, vakantieparken en hotels in het buitengebied bieden dan duizenden toeristen onderdak. Maar ook hier drukt het coronavirus het toerisme en daarmee de lokale economie hardhandig de kop in.

Zoals bij kampeerboerderij De Oude Boerderij aan de Oostelvoortjes in Moergestel, op een steenworp afstand van de Oisterwijkse bossen en vennen. Hier verwelkomen Wim en Diana van Dijk al dertien jaar lang hun gasten. De weekenden zijn steevast het hele jaar volgeboekt.

Tot vrijdag 13 maart 2019. 'Toen kregen wij voor dat weekend de eerste afzegging binnen', zegt Diana. 'Die mensen waren er niet gerust op om te komen vanwege het coronavirus. De regering had toen nog niets opgelegd aan de toerismesector. Dat gaf wel een vreemd gevoel moet ik zeggen.'

We willen graag iets uit de ruif, maar ook weer niet te veel

Wim en Diana van Dijk, eigenaren van De Oude Boerderij in Moergestel

Verwarring

Dat vreemde gevoel bleek het begin van een verloren voorjaar. 'Ik vond het wel prettig dat er in ieder geval duidelijkheid was. In het begin van de crisis waren we gewoon open en wisten we niet of de mensen wel zouden komen. Ook van Belvilla, waar veel van onze boekingen gedaan worden, hoorden we niets. We hadden ook een boeking van Belgische gasten, maar die mochten Nederland niet in. Het was allemaal heel verwarrend.'

Aan die verwarring kwam redelijk snel een einde, maar Diana kan maar niet wennen aan het nieuwe normaal. 'Ik mis het zorgen voor de mensen, het contact met de gasten en de kinderen die hier dan buiten aan het spelen zijn. Ik vind het geweldig om mensen te zien genieten. Ik verwen ze graag en bak altijd een cake voor de ontvangst en zet dan een mooi bosje bloemen op tafel.'
Wim heeft daar minder last van. Hij ontfermt zich vooral over de boomkwekerij. Op 6 hectare teelt hij onder meer sierheesters, taxus, coniferen en laurier. En dat betekent volle bak werk in het voorjaar. Het loopt allemaal heel goed door.'

Tot nu toe zijn alle reserveringen tot 1 juni al omgeboekt. 'Met de gasten die na 1 juni zouden komen, hebben we al contact gehad. Dat gaat allemaal heel soepel. Bij één geannuleerde boeking hebben we geld teruggegeven. Van hen kregen we een dag later een grote bos bloemen bezorgd. Super lief toch?'


Bang

Vekabo is samen met LTO Nederland en Hiswa-Recron aan het inventariseren hoe groot de omzetderving door de coronacrisis is onder haar leden. Voor veel groepsaccommodaties wordt het dit jaar sowieso heel lastig, zegt Vekabo-voorzitter Ellen Kok-Hendriks. 'We zien dat ondernemers heel veel financiële schade lijden.'

Veel ondernemers hebben sportverenigingen en scholen als doelgroep. 'Als die straks weer open mogen, dan zullen deze groepen echt niet staan te trappelen om direct een weekendje of weekje weg te boeken. Daarnaast kunnen veel accommodaties ook niet inspelen op de 1,5 metersamenleving. Ik ben bang voor de maatregelen van de overheid en bang voor de markt', erkent Kok-Hendriks.

Met de uitkomsten van de enquête wil Vekabo samen met LTO Nederland de overheid vragen om steun. 'Met een onderbouwing van de verwachte schade kunnen we naar Den Haag om een lobby te voeren. Wij horen ook in het rijtje thuis van de sierteelt en fritesaardappelen. Wel vind ik dat we solidair moeten zijn in deze crisis, want er zijn gewoon heel veel sectoren die harder getroffen worden. We willen graag iets uit de ruif, maar er ook weer niet te veel uit pakken. Maar we hebben wel wat nodig.'

En wat er gaat gebeuren als de coronacrisis op haar einde loopt, is ook nog maar de vraag. De 1,5 metersamenleving biedt volgens Diana geen soelaas voor accommodaties als die van haar. 'Dat is niet te doen hier. Dan kunnen wij echt niet open en ik denk niemand in deze sector. We hebben nog nagedacht over aanpassingen, maar dat is praktisch gezien bij onze kampeerboerderij gewoon niet mogelijk.'


Eén lijn

Als er versoepeling komt in de maatregelen van de overheid, dan verwacht Kok-Hendriks dat er één lijn getrokken wordt. 'We doen daarom een oproep aan alle 25 veiligheidsregio's om zoveel mogelijk op één lijn te blijven zitten. Dan is het voor alle ondernemers ook duidelijk wat wel en niet mag en dan is er ook geen sprake van oneerlijke concurrentie.'

Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek en blijven de deuren van De Oude Boerderij in Moergestel dicht. Hoewel Diana heel goed begrijpt dat de ingestelde maatregelen nodig zijn, kijkt ze al uit naar de eerste gasten. 'Dit is mijn werk en dat is nu letterlijk platgelegd. De eerste week had ik er eigenlijk weinig last van, de tweede week veel en de derde week heb ik me bij de situatie neergelegd. Maar ik mis het nog steeds enorm.'


Doorstart voor 'de oude boerderij' Wim en Diana van Dijk trouwden in 1993 en zijn daarna meteen op het bedrijf van de ouders van Wim in Moergestel begonnen met boeren. 'Het was een typisch gemengd bedrijf', blikt Wim terug. 'Maar wij hadden andere plannen. De varkens zijn al redelijk snel weggegaan en in 1998 volgden ook de koeien. We zijn toen doorgegaan met de konijnen en zijn daarnaast eind jaren negentig hier een boomkwekerij begonnen.' De ouders van Wim verhuurden de omgebouwde oude stal met voorhuis, oftewel 'de oude boerderij', al vele jaren als logeer- en vakantieadres. Maar het bouwwerk was sterk verouderd en voldeed niet aan de veiligheidseisen, zo bleek tijdens een controle door de gemeente. Wim en Diana besloten de boel grondig te verbouwen en maakten in 2007 een nieuwe start met kampeerboerderij De Oude Stal. Boekingen verlopen via Vekabo, Belvilla, vakantieadressen.nl of via mond-tot-mondreclame.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer