Onrust+drukt+prijs+van+varkensvlees+enorm
Achtergrond
© Twan Wiermans

Onrust drukt prijs van varkensvlees enorm

Ondanks gunstige vooruitzichten voor de middellange termijn, heerst er paniek op de varkensvleesmarkt. Kopers en verkopers weten niet waar ze aan toe zijn en de afzet van varkensvlees loopt moeizaam. Gevolg: een flinke druk op de vleesvarkensprijs.

Wat de coronacrisis aanrichtte op de markten voor kalfs- en rundvlees, lijkt nu ook met varkensvlees te gebeuren. Bestaande markten en handelsstromen zijn volledig verstoord en onzekerheid is troef. Bij de be- en verwerkers van varkensvlees lopen de voorraden op. Dit ondanks een goedlopende afzet richting retail.


Supermarkten verkopen 10 procent meer varkensvlees. Maar de afzet van varkensvlees richting horeca en evenementen ligt nog volkomen stil. Een gevolg hiervan is dat verkopers van varkensvlees grote moeite hebben met de vierkantsverwaarding van geslachte varkens.


Groter aanbod kip

Verkoop van varkensvlees op de Europese markt verloopt uiterst stroef. Vooral vanuit zuidelijke landen, die het hardst door het coronavirus zijn getroffen, is er weinig vraag. Verkopers van varkensvlees hebben ook last van het grote aanbod kippenvlees dat de markt voor fors lagere prijzen overspoelt.

Ondertussen proberen vooral de Duitse slachterijen de aanvoer van varkens te remmen om de druk op de varkensvleesmarkt niet verder op te laten lopen. Wat daarbij ook mee lijkt te spelen, zijn coronabesmettingen onder het personeel.


Duitsland

Onder andere Westfleisch in Coesfeld kampt daarmee, net als een van Duitslands grootste vleesverwerkers de Müller-groep op verschillende locaties.

De personele problemen bij Europese slachterijen vallen vooralsnog in het niet bij die in de Verenigde Staten. Daar viel een groot deel van de slachtcapaciteit weg, nadat slachterijen vanwege zieke medewerkers hun deuren sloten.China

In China is nog steeds sprake van een groot tekort aan varkensvlees. Toch kan de Chinese vraag er op dit moment niet voor zorgen dat Europese aanbieders van varkensvlees hun producten vlot kwijt kunnen. Chinese handelaren doen hun best om de prijzen verder te drukken en bieden minder.

Ook logistieke hobbels blijven de afzet richting het Verre Oosten dwarszitten. Containers worden in de havens geweigerd of er wordt eerst opnieuw over prijzen onderhandeld, voordat er kan worden gelost. Het gevolg van de moeizame afzet is dat de prijzen, die al weken zakken, enorm onder druk staan.


Prijzen

De beursprijs van DCA zakte vorige week vrijdag met 12 cent naar 1,50 euro. Dat is 15 cent onder het niveau van vorig jaar in dezelfde week. Maandag publiceerde Vion een prijsverlaging van 13 cent naar een niveau van 1,65 euro, inclusief btw.

Door de vrije val van de vleesvarkensprijzen zijn ook de biggenprijzen aan een afdaling begonnen. Vleesvarkenshouders die zich geconfronteerd zien met drastisch lagere varkensprijzen, willen geen dure biggen opleggen. Vion verlaagt deze week de biggenprijs met 8 euro naar 52,50 euro.


Vooruitzichten gunstig

Ondanks de huidige misère en mogelijk verdere prijsdalingen zijn de verwachtingen voor de varkensmarkt voor de iets langere termijn helemaal niet slecht. Vooral op de wereldmarkt liggen goede afzetkansen. De Chinese vraag blijft onverminderd groot en het aanbod vanuit andere werelddelen neemt af.

Er komt vooral minder varkensvlees uit de Verenigde Staten door de drastische vermindering van slachtingen, maar ook het aanbod uit Brazilië en Canada krimpt. Als het een beetje meezit, bereikt de varkensvleesmarkt binnen een paar weken een bodem en volgt in de zomer herstel van de prijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer