Voeren en stro instrooien met dezelfde machine

Kuhn komt met een voermengwagen met daarop een stroturbine. De Kuhn Profile Plus 24.2 DL is een wagen met twee verticale vijzels en voor de kuip, op een verlengde dissel, een stroturbine.

Voeren+en+stro+instrooien+met+dezelfde+machine
© Reesink

De turbine heeft een roestvaststalen bodem en wordt aangedreven met een mechanische powerbandoverbrenging. Het toerental is 650 omwentelingen per minuut. Daarnaast heeft de mengwagen twee directe losopeningen en optioneel een dwarsafvoerband.

Op deze manier kan de wagen gebruikt worden om te voeren én om strohokken in te strooien. Dat spaart een trekker uit omdat hier normaal twee verschillende machines voor worden gebruikt. De wagen mengt en lost ook zonder de turbine in te schakelen.


18 meter ver

De maximale capaciteit voor instrooien is volgens Kuhn-importeur Reesink Agri zo’n 130 kilo stro per minuut. De turbine heeft een diameter van 154 centimeter en blaast het stro maximaal 18 meter ver. De worplengte is te variëren met een hydraulische klep aan het einde van de blaaspijp.

Standaard is er een vaste blaaspijp naar rechts gemonteerd. Optie is een blaaspijp die hydraulisch maximaal 220 graden kan draaien om de losrichting links en rechts te kiezen.

Omdat de turbine niet vast op de kuip is gebouwd, blijft er ruimte over om de pijp ook 20 graden naar achteren te draaien. Met deze bewegingsvrijheid zijn strohokken nog beter in te strooien onafhankelijk van de rijsnelheid.


Druppelvorminge aanzuigopening

Belangrijk voor een constante aanvoer van stro naar de turbine is volgens Kuhn de vorm van de aanzuigopening tussen de mengkuip en de turbine. Deze heeft Kuhn druppelvormig gemaakt in plaats van rechthoekig. Deze vorm heeft Kuhn ‘Ventidrive’ genoemd en hierdoor zou er geen stro terug de mengkuip in worden geblazen door de turbine.

Volgens Kuhn is dit risico er wel bij een rechthoekige aanzuigopening. Door de druppelvormige opening hoeft er tijdens het stroblazen minder bijgestuurd te worden in de aanvoer via de stand van de aanzuigdeur. De eerste wagen in deze uitvoering is inmiddels afgeleverd in Nederland bij een vleesveehouder die er de stal mee instrooit en 600 koeien mee voert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer