Voeren en stro instrooien met één Kuhn-wagen

Maatschap Tillemans voert zijn runderen en blaast stro in de stallen met de Kuhn Profile Plus 24.2 DL-voermengwagen en Ventidrive stro-instrooier. De machine strooit tot 130 kilo stro per minuut met een bereik van 18 meter.

Voeren+en+stro+instrooien+met+%C3%A9%C3%A9n+Kuhn%2Dwagen
© Kuhn

'De wagen mengt en lost goed', zegt Frank Tillemans die in het Limburgse Beringe wekelijks met dezelfde wagen ook 14 ton stro inblaast voor zo'n zeshonderd runderen. 'Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten, want het grote voordeel is natuurlijk dat je voor de voermengwagen en de stro-instrooier niet twee trekkers nodig hebt. Je hebt slechts één machine nodig.'

Voor bedrijven met een potstal of ligboxen is de Kuhn Profile Plus uitgevoerd met een stro-instrooier waarbij de turbine door een Powerband wordt aangedreven. De capaciteit, structuurbehoud en de gelijkmatige verdeling zijn identiek aan die van de Primor stro-instrooier en is te verkrijgen op de Profile Plus-voermengwagens met één of twee verticale vijzels.


Mengkuip

De aanzuigopening van de turbine bij de Profile Plus-voermengwagens heeft een asymmetrische vorm. Het is aangetoond dat de luchtstroom tussen de mengkuip en de instrooiturbine afhankelijk van de plaats kan verschillen. Bij een rechthoekige deur wordt een gedeelte van het stro teruggeblazen in de mengkuip. Hierdoor ontstaat er onregelmatige aanvoer van stro.

Door het druppelvormige ontwerp van de Ventidrive-deur wordt de aanzuiging van de turbine geoptimaliseerd en wordt het terugblazen van het stro voorkomen. Dit resulteert in een regelmatig instrooibeeld en een capaciteit tot wel 130 kilo stro per minuut. Het aanzuigen van het stro is onafhankelijk van de vijzels in de mengkuip.

Een regelmatig instrooibeeld wordt al verkregen bij een laag toerental van de trekker wat brandstof bespaart en geluidsoverlast in de stal reduceert. Dit verbetert het dierenwelzijn in de stal tijdens het instrooien.


Instrooibereik

De 1.540 millimeter grote turbine, die gelijk is aan die van de Primor stro-instrooiers, heeft een instrooibereik tot 18 meter naar rechts om zelfs de verste hoeken van de stal in te strooien. De turbine is niet breder dan de mengkuip en is hierdoor eenvoudig en overzichtelijk in gebruik en heeft een goede toegang tot smalle paden. Deze is aan de voorzijde geplaatst om een goed zicht te hebben op het instrooibereik.

Optioneel kunnen de Profile Plus-modellen worden uitgevoerd met een 220 graden draaibare pijp. Standaard wordt de Profile Plus uitgevoerd met een vaste pijp die naderhand nog omgebouwd kan worden naar een 220 graden draaibare pijp.

De turbine is niet vast aan de mengkuip gemonteerd. Hierdoor is een zwenkbereik van 20 graden naar achteren mogelijk. Zo kunnen veehouders tevens de boxen instrooien bij stallen met maar één ingang. De uitstroomklep op de pijp wordt bediend door een hydraulische cilinder om snel het instrooibereik aan te passen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer