Minister wil overtreding dierenwelzijn openbaar maken

Landbouwminister Carola Schouten wil de overtredingen van veehouders die hun dieren verwaarlozen openbaar maken. Er wordt een regeling uitgewerkt waarbij onder meer oog is voor de Algemene verordening gegevensbescherming.

Minister+wil+overtreding+dierenwelzijn+openbaar+maken
© DIRK HOL

De NVWA richt zich steeds meer op het openbaar maken van inspectieresultaten, zegt een woordvoerder. 'Denk aan een jaarlijkse factsheet over dierverwaarlozing, maar ook aan actieve openbaarmakingen van de inspectieresultaten van horecagelegenheden en pluimveeslachterijen. De minister wil dit blijkbaar ook bij primaire bedrijven.'

Daarnaast worden gegevens op basis van Wob-verzoeken geanonimiseerd openbaar, laat de NVWA-woordvoerder weten. 'Hier is bezwaar tegen mogelijk.'

Voorzitter Jeannette van de Ven van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren vindt dat veehouders zich terecht zorgen maken. 'Als er gegevens worden gepubliceerd, zullen die gebaseerd zijn op het 'risicogebaseerde toezicht' van de NVWA. Dit houdt in dat er minder toezicht is bij veehouders die netjes volgens de regels werken en meer bij de probleemgevallen.'


'Als je dan publiceert wat daar gebeurt, lijkt het alsof de hele sector het verkeerd doet. Terwijl het maar om een kleine groep veehouders gaat', zegt Van de Ven. 'Dat geeft dus een heel vertekend beeld van wat er in de veehouderij gebeurt.'

Achterliggende problemen

Daarnaast speelt er volgens Van de Ven bij dierverwaarlozing vaak meer. 'Als dieren worden verwaarloosd, zit er in veel gevallen een heel verhaal achter en is er sprake psychische en sociale problemen. Dat heeft de ervaring met het Vertrouwensloket Landbouwhuisdieren ons geleerd.'

Van de Ven vindt het niet juist om deze mensen aan de schandpaal te nagelen. Dit staat volgens haar los van de Europese discussie om voor notoire en welbewuste overtreders een beroepsverbod in te stellen. 'Daar kunnen wij ons wel wat bij voorstellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer