'Zorg voor boer even belangrijk als voor verwaarloosd vee'

Achter dierverwaarlozing gaat vaak menselijk leed schuil. Daarom heeft niet alleen het vee hulp nodig, maar ook de veehouder. Dat stelt Jeannette van de Ven, LTO portefeuillehouder Gezonde dieren en voorzitter van Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

%27Zorg+voor+boer+even+belangrijk+als+voor+verwaarloosd+vee%27
© Johan Wissink

'Geen enkele boer staat 's morgens op met de gedachte: ik ga vandaag mijn dieren verwaarlozen. Achter dierverwaarlozing gaan vaak persoonlijke problemen schuil', reageert Van de Ven op een rapport van Dier&Recht. Daarin wordt gesteld dat driehonderd bedrijven jaren achter elkaar structureel dieren verwaarlozen, zonder dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit kan stoppen.


Dier&Recht vindt dat de verantwoordelijkheid bij de veehouder ligt, maar de NVWA grijpt onvoldoende in. Wel worden deze bedrijven regelmatig bezocht, maar volgens Dier&Recht gaat de verwaarlozing door. Van de Ven weet als voorzitter van het vertrouwensloket dat er veehouders zijn die hun dieren verwaarlozen door ze te weinig te voeren of water te geven. 'Overigens blijkt uit onze cijfers niet dat het altijd om dezelfde ondernemers gaat. Zo was in 2018 17 procent van alle bij het vertrouwensloket gemelde bedrijven al eens eerder gemeld.'

Problemen

Van de Ven merkt op dat achter het dierenwelzijn een groterer problematiek schuil gaat. 'Of het werk groeit hen boven het hoofd of er speelt wat bij de gezinssituatie. Daarom zetten we als vertrouwensloket ook in op zorg voor de boer, een rechtszaak zal die boer vaak niet helpen. Hierdoor komt hij alleen maar in een vicieuze cirkel terecht. Dierverwaarlozing is geen onwil, maar vaak onmacht of onkunde.'


Gezien de urgentie staat het vertrouwensloket na een melding binnen één of twee dagen bij de ondernemer in de stal. Na een intake gaat een team verder om dit bedrijf te helpen. Dit bestaat altijd uit een team van twee personen. De één is dierenarts. De ander is, afhankelijk van de situatie, een financieel expert of sociaal werker. 'Vaak spelen er meerdere zaken, maar aan de hand van de intake beoordelen we waar de ondernemer op dat moment het meest bij is geholpen.'

Tijdig melden

Wel vindt Van de Ven dat bedrijven tijdig moeten worden gemeld. 'Erfbetreders en collega-veehouders zijn vaak terughoudend. Ze zijn bang dat de melding effect heeft op de relatie met de te melden ondernemer. Die is vaak ook aanvankelijk niet blij wanneer het vertrouwensteam op de stoep staat, maar uiteindelijk wordt dit bedrijf wel geholpen. En hoe eerder aan de bel wordt getrokken, des te beter dit is voor het dierenwelzijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer