NVWA+voert+59+vleeskoeien+af+bij+boer+bij+Leeuwarden
Nieuws
© DIRK HOL

NVWA voert 59 vleeskoeien af bij boer bij Leeuwarden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag met spoed 59 vleeskoeien af laten voeren bij een veehouder in de buurt Leeuwarden. Een veehandelaar heeft de dieren opgehaald.

De dieren moesten worden afgevoerd, omdat er ernstige tekortkomingen waren bij de huisvesting van de dieren. Ze hadden geen droge en schone ligplaats en waren ernstig vervuild. Er waren 99 runderen op het bedrijf aanwezig.

De NVWA trad al eerder bestuursrechtelijk en strafrechtelijk op tegen deze veehouder, omdat de 65-jarige vrouw er niet in slaagde haar dieren op een goede manier te huisvesten en te verzorgen. In januari 2019 heeft de NVWA op kosten van het bedrijf de agrarische bedrijfsverzorging ingeschakeld.

Extra maatregel

Omdat bij een inspectie donderdag opnieuw bleek dat de huisvesting van de dieren niet in orde was, zijn de 59 dieren onder toezicht van de NVWA afgevoerd. De economische politierechter bepaalde in december dat de veehouder nog maximaal veertig stuks vleesvee mag houden.

Tijdens de inspectie bleek dat de dieren op het bedrijf nog steeds niet goed waren gehuisvest. De Officier van Justitie van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie legde daarop nog een extra strafrechtelijke maatregel op. Dat betekent dat de veehouder gedurende zes maanden geen dieren meer mag aanvoeren op het bedrijf.

Ezels

Bij een andere inspectie bij een veehouder in Drenthe hebben inspecteurs van de NVWA tien pony's en twee ezels weggehaald, omdat deze dieren niet goed werden verzorgd. De dieren waren ernstig vermagerd en veel dieren hadden lange tot zeer lange hoeven.

Ook de huisvesting van de dieren was niet in orde, omdat de dieren geen schone en droge ligplaatsen hadden. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. De dieren zijn overgebracht naar een opslaghouder waar de dieren op kosten van de veehouder worden gehuisvest en verzorgd.

Bekijk meer over: