NVWA pakt met maatwerk dierverwaarlozing aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakt met maatwerk veehouderijen aan die hun dieren structureel verwaarlozen. Dat gebeurt in het kader van twee pilots.

NVWA+pakt+met+maatwerk+dierverwaarlozing+aan
© nvwa

De NVWA reageert hiermee op een bericht van stichting Dier&Recht. Die stelde dat er al jarenlang een lijst is van driehonderd bedrijven waar structurele verwaarlozing plaatsvindt. 'De bedrijven op die lijst wisselen. Er gaan er jaarlijks tientallen vanaf en er komen tientallen bedrijven bij', geeft de autoriteit aan. Het klopt volgens de NVWA dan ook niet dat telkens dezelfde bedrijven op die lijst staan, zoals Dier&Recht suggereert.


Bij overtredingen treedt de NVWA bestuurs- of strafrechtelijk op. 'Daarbij dienen maatregelen proportioneel en billijk te zijn en door een rechter kunnen worden getoetst. Daarbij hebben we ook aandacht voor de psychosociale en financiële problematiek die bij veel risicobedrijven speelt. Signalen hiervan geven wij door aan hulpverleningsinstanties', vervolgt de woordvoerder.

Verantwoordelijkheid

Overigens stelt de woordvoerder dat het dierenwelzijn op veehouderijen de verantwoordelijkheid is van de sector zelf. De NVWA houdt hier toezicht op. Dan gaat het om, zoals Dier&Recht stelt, 25 procent van de beschikbare uren die in 1 procent van de veebedrijven wordt besteed. Volgens de NVWA gaat 8 procent van de totale capaciteit naar dierenwelzijn, waarbij risicobedrijven prioriteit hebben.

Om het aantal risicobedrijven terug te dringen, zijn er twee pilots gestart waarmee notoire overtreders via maatwerk worden gedwongen hun bedrijfsvoering conform de dierenwelzijnsregels in te richten. Met dit ‘Verscherpt toezicht’ beoogt de NVWA veehouderijbedrijven door middel van voortdurende herinspecties en het opleggen van maatregelen tot een structureel herstel van het dierenwelzijn te dwingen.

Dwangsom

Daarbij gaat het om maatregelen via het bestuursrecht. Het gaat hier om maatwerk via het bestuursrecht. Daarmee kunnen ondernemers worden gedwongen bepaalde situaties aan te pakken, zo niet dan volgt een dwangsom. In een andere pilot bespreekt de NVWA zaken rond notoire overtreders in regio Noord intensief met het Openbaar Ministerie/Functioneel Parket.

Hierbij wordt continu gekeken welke stap op welk moment het meest effect heeft, bestuurlijk dan wel strafrechtelijk. Het resultaat van deze samenwerking is dat een aantal ernstige dierenwelzijnszaken recent door maatwerk eerder voor de rechter is gebracht om bepaalde maatregelen te kunnen afdwingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer