Dier&Recht eist hardere aanpak dierverwaarlozing

Volgens stichting Dier&Recht treedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te weinig op tegen bedrijven die hun dieren verwaarlozen. De organisatie eist een hardere aanpak.

Dier%26amp%3BRecht+eist+hardere+aanpak+dierverwaarlozing
© Pixabay

Door deze houding komt er volgens Dier&Recht nu zelden een einde aan de verwaarlozing. De stichting wil dat voor deze bedrijven een houdverbod wordt ingesteld. De dierenrechtenorganisatie onderzocht honderden NVWA-inspectierapporten. Hieruit komt naar voren dat er sinds 2009 een lijst is met ongeveer driehonderd risicobedrijven waar volgens Dier&Recht herhaaldelijk ernstige overtredingen plaatsvinden.


De NVWA meldt desgevraagd dat er inderdaad een lijst is met dat aantal bedrijven. Dat is echter niet een lijst met dezelfde bedrijven. 'Jaarlijks komen er tientallen bedrijven bij en gaan er tientallen weer af', stelt een woordvoerder. Daarmee benadrukt ze dat er ook bedrijven zijn waar de aanpak wel werkt.

Boete

De risicobedrijven worden twee keer per jaar bezocht, waar tijdens twee derde van de bezoeken een boete wordt uitgedeeld, concluderen de onderzoekers van Dier&Recht. Zo gaat een kwart van de inspectietijd naar 1 procent van de bedrijven. Dier&Recht berekende dat bij 54 procent van de herinspecties de eerdere maatregelen geen verbetering opleverde. Die stelt ook dat volgens de NVWA een enkele keer een houdverbod is opgelegd.

 

Dier&Recht is daarom een petitie gestart om een einde te maken aan de 'falende aanpak' van de NVWA. Die aanpak kan worden verbeterd wanneer de NVWA zelfstandig een houdverbod kan opleggen en wanneer er speciale officieren van justitie komen die zich volledig richten op dierenwelzijnszaken, vindt de stichting. Vanavond is er in het televisieprogramma Eénvandaag een item over dit onderwerp.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer