Rabobank%3A+coronacrisis+kan+voor+fundamentele+verandering+zorgen
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank: coronacrisis kan voor fundamentele verandering zorgen

De coronacrisis kan zorgen voor fundamentele veranderingen in de agrisector. Dat schrijft Rabobank in een analyse van het effect van de pandemie op de land- en tuinbouw.

Van alle land- en tuinbouwsectoren wordt de sierteelt het hardst getroffen door de coronacrisis. Bloembollenbedrijven zullen de gevolgen van de pandemie het langst ondervinden, schrijft de Rabobank. De bank verwacht voor de sierteelt een omzetdaling van 70 procent voor het tweede kwartaal en 40 procent voor het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Ook veehouders worden getroffen door de daling van de prijzen van kalfsvlees en fritesaardappelen. Inmiddels staat ook de melkprijs onder druk. De bloembollenbedrijven voelt de crisis het langst. In het vierde kwartaal levert die sector naar schatting nog steeds 15 procent van de omzet in.

Geen vitale sector

Circa 80 procent van de Nederlandse sier- en bomenteelt is bestemd voor de export. Aangezien sierteelt door landen niet als vitale sector is aangemerkt, wordt de export hard geraakt. Daarnaast daalt de vraag naar bloemen door vermindering van festiviteiten. Daarmee wordt het hoogseizoen voor de sector vrijwel teniet gedaan.


Bovenop de omzetschade komt ook het verlies aan werkgelegenheid voor flexibele arbeidskrachten. Doordat arbeidsmigranten naar huis terugkeren of hier moeilijker kunnen komen, dreigen er volgens de Rabobank tekorten bij slachterijen, telers van zachtfruit en vollegrondsgroente, zoals aardbei en asperge en glasgroentetelers. Daarnaast is sectorbreed het ziekteverzuim hoger en maken de afstandsregels het uitvoeren van werkzaamheden lastiger.

Internationaal georiënteerd

De Rabobank stelt dat de coronacrisis voor fundamentele veranderingen in de agrisector kan zorgen. Het is nog niet duidelijk of de crisismaatregelen in de verschillende landen weken, maanden of nog langer gaan duren. Dat maakt het lastig om de lange termijn effecten voor de sector goed weer te geven, vooral voor de sectoren die erg sterk internationaal georiënteerd zijn.

Een Europese of wereldrecessie lijkt echter onontkoombaar, schrijft de bank. Dit betekent economische krimp. De verwachting is dat de werkloosheid in Nederland en Europa stijgt naar circa 8 procent. Het eet- en reisgedrag van consumenten kan veranderen. De robuustheid van logistieke ketens wordt meer gewaardeerd en de politiek stuurt mogelijk meer op zelfvoorziening voor voeding en andere vitale producten.

• Klik voor complete analyse op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer