Koeien op aardappelrantsoen door coronacrisis

Melkveehouder Willem Fuite uit Genemuiden kreeg deze week 35 ton fritesaardappelen voor zijn koeien. Door de coronacrisis gaan de aardappelen niet naar de fritesverwerker, maar dienen ze als veevoer.

'We hebben de aardappelen geladen bij een akkerbouwer in Dronten die ze door de coronacrisis niet meer kwijt kan', vertelt medewerker Johan Stoel van fouragehandel Pijper uit Woerden. Fuite is er blij mee. 'We hebben de hele winter aardappelvezels gevoerd, maar dat aanbod werd kleiner. Door de aantrekkelijke prijs zijn we overgestapt op deze aardappelen.'

Zo profiteert hij min of meer een beetje van de coronacrisis. 'Anders hadden we misschien wel snijmais gekocht, maar we houden het nu bij aardappels.' Voor de akkerbouwer is dit een noodoplossing, weet Stoel. 'De aardappelen hebben nu natuurlijk nog enigszins waarde, maar voor de akkerbouwer is dat niet genoeg. Die krijgt slechts een fractie van wat de aardappelen eigenlijk hadden moeten opbrengen.'

Ton aardappelen per dag

'We voeren de koeien verder alleen maar kuil en wat grasbrok', geeft Fuite aan. 'En dan 10 tot 15 kilo aardappelen per koe per dag.' Zo gaat er een ton aardappelen per dag doorheen. De koeien lusten ze graag en ook het eiwitgehalte in de melk gaat omhoog. 'De koeien zoeken de aardappelen in het voer. Ze moeten het er echt vanaf bijten, maar dat went vrij snel.'

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer