Akkerbouwer+teelt+kool+voor+voedselbank+Groningen
Achtergrond
© Huisman Media

Akkerbouwer teelt kool voor voedselbank Groningen

Door de coronacrisis komt het project 'Boeren voor de voedselbank' in een stroomversnelling. Biologisch akkerbouwer Gert Noordhoff uit Bellingwolde gaat samen met sociale onderneming Toentje en onderwijsinstelling Terra MBO groente telen voor de voedselbank in de stad Groningen.

De Oost-Groningse akkerbouwer Gert Noordhoff bracht vorig jaar al duizend kolen naar de voedselbank in de stad Groningen. De vraag naar verse groenten kwam van foodinfluencer Wilbert van de Kamp. De rondleiding die Noordhoff in de de voedselbank kreeg, greep hem aan.

'Ik schrok ervan toen ik de grote koelcellen en voorraden zag. We kennen de verhalen uit het nieuws dat veel mensen hun eten en drinken bij de voedselbank halen. Maar als je het rechtstreeks hoort, komt het een stuk dichterbij.'

Tekort aan verse groenten

Tijdens het gesprek kwam Noordhoff erachter dat het initiatief, waarbij achthonderd gezinnen uit de stad Groningen zijn aangesloten, vooral een tekort heeft aan verse groenten. 'In de auto dacht ik erover na. Ik heb meteen de voicemail van Wilbert ingesproken. Samen met Jos Meijers, initiatiefnemer van Toentje, wilde ik dit oppakken.'

We zoeken een balans tussen idealisme en ondernemerschap

Gert Noordhoff, biologische akkerbouwer in Bellingwolde

Niet snel daarna raakte Terra MBO erbij betrokken. De school ziet kansen voor praktijkles en nu de school is gesloten vanwege de coronacrisis, voor onlineles.

Reden dat de mannen er vaart achter zetten, is dat de voedselbank verwacht dat het aantal klanten door de coronacrisis zal stijgen. 'We zijn hartstikke blij met het initiatief. We hebben een tekort aan verse groenten in het Noorden. In West-Nederland halen we weleens een aantal pallets met groenten en fruit. Maar dat kost veel geld', zegt de bedrijfsleider van de voedselbank.

Wittekool in strokenteelt

Sinds vorig jaar teelt Noordhoff wittekool. Hij begon op een klein strookje van 13 are. Het gewas past goed in de strokenteelt waarmee hij experimenteert. 'Een nieuw gewas zorgt voor gewasvariatie. We kunnen het goed verbouwen op de klei', verklaart hij.

Dit jaar gaat de akkerbouwer 1 hectare wittekool en spitskool verbouwen en een deel ervan afstaan aan de voedselbank. 'We planten in juni. Hiermee hopen we trips te omzeilen. We gaan ervan uit dat kool dan minder kwetsbaar is voor plaagziekten.'

Een van de grootste uitdagingen is het geven van voldoende water, ervaart Noordhoff. 'Omdat we in stroken telen, is het gewas lastiger te beregenen. We hebben daarom met een giertank met water gesproeid. Dit jaar gaan we dat optimaliseren door een apart karretje te ontwikkelen met een douchekopsysteem.'

Suikerterrein in Groningen

Niet alleen op grond van Noordhoff, ook op het 125 hectare grote Suikerterrein in Groningen wordt in juni voor het eerst kool op 2 hectare gezaaid op grond dat Terra MBO Groningen in gebruik heeft. De vaste mest en drijfmest reden een biologische boer en loonwerker kortgeleden uit over de voormalige vloeivelden van Suiker Unie in Hoogkerk.

Jos Meijers van Toentje en Sjoerd Pool van Terra MBO op het Suikerterrein in Groningen.
Jos Meijers van Toentje en Sjoerd Pool van Terra MBO op het Suikerterrein in Groningen. © Geert Job Sevink

Noordhoff begeleidt het project. Zo rekende hij uit hoeveel mest er op het land moest worden gestrooid. 'Er wordt op het terrein ook gewerkt met akkerbouwgewassen als veldbonen, zomergerst en oude graanrassen. Kool is een ingewikkelder gewas. Het vergt meer arbeid. Daar moet je continu je hoofd bij hebben, anders gaat het mis.'

Vrijwilligers helpen

De vrijwilligers van stichting Toentje zullen bij de verbouw helpen, omdat de mbo-studenten door de coronacrisis niet beschikbaar zijn. Voor Meijers is de teelt van kool een mooie aanvulling op de moestuin in de Groningse Oosterparkwijk.

'Wij willen graag meer voor de voedselbank telen. In de Oosterparkwijk gaat het vooral om bladgewassen. Die telen we vanwege de hoge omloopsnelheid. Ook telen we er paprika, komkommers, tomaten en pepers in foliekassen.'

45.00 kilo groenten en kruiden

Toentje produceert ongeveer 4.500 kilo groenten en kruiden op jaarbasis. Het gaat om 18.000 porties, waarmee ze zo'n twintig gezinnen jaarrond kunnen helpen. 'Dat is niet bijster veel, maar alle beetjes helpen. En we hopen dat boeren ook producten willen leveren aan de voedselbank', reageert Meijers.

Samen met gemeente Groningen en de voedselbank begon Meijers zeven jaar geleden met het stadslandbouwinitiatief. 'Ik was leidinggevende bij een sociale werkgever in Groningen. Daar werkten ook mensen uit Syrië die naar de voedselbank gingen. Zij zeiden dat er alleen maar droogwaren in de pakketten zaten en geen groenten. 'Dat moet anders', dacht ik.' Nu werken er zo'n veertig vrijwilligers bij Toentje.

Onkostenvergoeding

Noordhoff levert 0,25 hectare kool aan de voedselbank. Hij hoopt dat meer collega-ondernemers aanhaken bij het initiatief. Hij is nog in overleg met Toentje over een mogelijke onkostenvergoeding. 'We zoeken naar een balans tussen idealisme en ondernemerschap. Arbeid wordt niet vergoed. Maar de plantenkosten zijn aardig hoog. We kijken of hier budget voor is.'

De akkerbouwer belde al met enkele boeren om hen te enthousiasmeren. 'Er gebeurt al best veel. Er zijn boeren die kisten met wortelen en uien of een pallet met aardappelen naar de voedselbank brengen. We kunnen de landbouw op deze manier in een andere daglicht zetten.'

Terra MBO voert 'stevige' discussies met studenten
De Groningse onderwijsinstelling Terra MBO heeft op het voormalige fabrieksterrein van Suiker Unie in Hoogkerk 20 hectare tot haar beschikking voor een proefboerderij. Hier verbouwen studenten onder andere oude graangewassen en vezelhennep. Ook onderhouden de mbo-studenten schapen en geiten, verzorgen ze Hongaarse wolvarkens en verbouwen ze samen met kunstenaar Claudy Jongstra zonnebloemen voor een biologisch parfum in het project 'Farm Flower Fragrances'. Samen met onder andere nog vier onderwijsinstellingen en verschillende kunstenaars werkt Terra MBO op het Suikerterrein bij het Hoendiep aan projecten binnen vier programmalijnen: voedsel, biobased, energie en zorg & gezondheid. Honderd mbo-studenten van verschillende opleidingen krijgen er normaal gesproken wekelijks praktijkles via regioleren. Dat gebeurt ook in het educatiecentrum De Pionier dat Terra MBO enkele jaren geleden op het terrein liet bouwen. 'Wij willen onze studenten inspireren. De landbouw zal meer naar een circulaire landbouw gaan. Dat is een enorme zoektocht', legt programmamanager Sjoerd Pool van Terra MBO uit. Dat levert stevige discussies met studenten op, stelt hij. 'Zeker nu de sector nog weleens ten onrechte de zwartepiet krijgt toegespeeld, ligt het gevoeliger. Wij proberen zoveel mogelijk op biologische wijze te telen', stelt Pool. 'Veel studenten vinden het ingewikkeld dat hier geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. We wijzen niet met het vingertje, maar laten wel zien dat het anders kan. Die taak hebben we als school.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer