Brussel wil vrij verkeer voor seizoensarbeiders

Seizoensarbeiders moeten, ondanks dat sommige grenzen gesloten zijn vanwege het coronavirus, kunnen werken in de land- en tuinbouw in andere lidstaten. Dat stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Brussel+wil+vrij+verkeer+voor+seizoensarbeiders
© William Hoogteyling

'We hebben mensen nodig die planten en oogsten', zegt Von der Leyen. Ze vraagt de lidstaten snelle procedures in te voeren zodat bijvoorbeeld aspergestekers en aardbeienplukkers zonder vertragingen de grens over kunnen. Sommige EU-lidstaten leggen beperkingen op aan grensverkeer, vanwege het coronavirus.

'We moeten zorgen dat we genoeg seizoensarbeiders hebben in de landbouwsector', stelt Von der Leyen. Tuinbouwbedrijven in Nederland draaien op seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen, Roemenië en Hongarije. Er wordt door de coronamaatregelen gevreesd voor een tekort aan handen.

Reisbeperkingen

Twee weken geleden vaardigde de commissie al richtlijnen uit over de toelating van grensarbeiders in essentiële sectoren, zoals de gezondheidszorg, voedingsindustrie, de zorg voor kinderen of ouderen, en kernpersoneel van nutsbedrijven en overheidsdiensten.


De Britse land- en tuinbouw heeft een tekort van naar schatting 90.000 werknemers. In Groot-Brittannië gaan dn ook geluiden op om seizoenarbeiders per vliegtuig over te laten komen vanwege de reisbeperkingen. Een complicerende factor hierbij is wel dat veel vliegtuigmaatschappijen hun vloot aan de grond houden.

De Britten willen arbeiders werven in landen als Rusland, Moldavië, Oekraïne, Georgië en Barbados. Ondanks dat veel landen in lockdown zitten, is het voor de essentiële beroepsgroep van oogstmedewerkers vaak toch mogelijk om vrij te reizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer