Boeren+vragen+scherper+maaibeleid+van+ProRail
Nieuws
© Koos van der Spek

Boeren vragen scherper maaibeleid van ProRail

Boeren met land langs de spoorlijn Haarlem-Leiden hebben ProRail gevraagd de bermen langs de spoorlijn helemaal te maaien.

Bollenteler Henri van Saase uit Noordwijkerhout zegt schade te ondervinden door distels vanuit de bermen. De berm langs het spoor wordt volgens hem niet volledig gemaaid. 'Deze distels komen in ons land terecht. Het neemt hand over hand toe. En omdat wij een voorjaarsgewas telen, is het onkruid moeilijk te bestrijden. Hoeveel opbrengstderving we hebben, is lastig te zeggen.'

ProRail is op de hoogte van het probleem van de boeren in de Duin- en Bollenstreek, geeft de woordvoerder aan. 'Wij snappen hun belang. En dat het vervelend is als er onkruid in het land groeit.'

Volgens de zegsman van de spoorbeheerder is het echter uitgesloten dat de procesaannemers de volledige berm gaan maaien. 'We maaien zodat de zichtlijnen goed blijven en dat er geen onkruid tussen het spoor groeit. We hebben 7.000 kilometer spoor in Nederland. We kunnen niet zo snel even een ander stukje meenemen. Als we alles maaien, loopt dat heel erg in de kosten. Het gaat om gemeenschapsgeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer