Betere+bodemaanpassing+Claas%2Dfrontmaaier
Nieuws
© Hendrik Begeman

Betere bodemaanpassing Claas-frontmaaier

Claas presenteerde vorige week in Oostenrijk een aantal nieuwe machines, waaronder een nieuwe frontmaaier, de Disco Move. Hierbij ligt het accent op een betere bodemaanpassing.

De Disco Move is vooral bedoeld voor de zwaardere trekkers met een zware fronthef en met hogere snelheden. Daarmee is hij met een hoge reactiesnelheid geschikt voor oneffen percelen. Wat gebleven is, is de bekende Max Cut-maaibalk.

Vooral de ophanging is compleet nieuw. Als de maaier is aangekoppeld, blijft de fronthef in vaste positie, die door de lengte van twee kettingen wordt gekozen. Het heffen en dalen van de maaier gaat met de hydrauliek die is geïntegreerd in de bok van de maaier.

In maaipositie heeft de maaier een verticale uitslag van 1 meter, dat wil zeggen 60 centimeter naar boven en 40 centimeter naar beneden. Binnen deze hele meter kan de chauffeur met de Active Float de bodemdruk van de maaier instellen.

De hef van de Disco 3600 Move frontmaaier is geïntegreerd in de bok van de maaier.
De hef van de Disco 3600 Move frontmaaier is geïntegreerd in de bok van de maaier. © Hendrik Begeman

Centraal instellen

Deze Active Float is als optie centraal in te stellen met een bedieningsterminal, die de instelling combineert met de beide achtermaaiers. Hij kan ook zijwaarts tot 30 graden uitwijken om obstakels uit de weg te gaan. Het goede bodemvolgend effect dankt hij aan het laag liggende zwenkpunt, vlak boven de maaibalk.

De maaiers zijn er in twee modellen, de Disco 3200 Move en de Disco 3600 Move, met werkbreedtes van 3 en 3,40 meter. In combinatie met de achtermaaiers is zo een vlinderopstelling te maken met een maximale werkbreedte van 10,70 meter.

Ook zijn de maaiers uit te rusten met een rollen- of met een tandenkneuzer. Bij het afkoppelen van de maaier kan de gebruiker deze zonder verdere hulpstukken of steunen stabiel parkeren. Als optie zijn verlichting leverbaar, hydraulisch opklapbare beschermingskleden aan de zijkant en spiegels voor de veiligheid op de weg.

De wielladers zijn het product van een samenwerking tussen Claas en Liebherr.
De wielladers zijn het product van een samenwerking tussen Claas en Liebherr. © Hendrik Begeman

Wielladers

Op de laatste Agritechnica presenteerde Claas, ondersteund door de aanwezigheid van Helmut Claas en Willy Liebherr, zijn nieuwe wielladers in het programma. Deze laders zijn het product van een samenwerking tussen Claas en Liebherr en worden gebouwd bij Liebherr.

In 2015 werd al aangekondigd dat de twee Duitse familiebedrijven de handen ineen gingen slaan. Claas verkoopt de Liebherr-verreikers in de eigen kleuren en dat biedt Liebherr een betere toegang tot de agrarische markt. Technisch is er geen onderscheid tussen de Claas- en de Liebherr-producten.

Vorige week presenteerde Claas in Oostenrijk een nieuwe variant, de Torion Sinus. Het opmerkelijke aan deze lader is de combinatie van knikbesturing met achterwielbesturing. De standaardlader met knikbesturing knikt tot een hoek van 40 graden. Bij deze nieuwe lader is dat teruggebracht tot 30 graden, maar aangevuld met achterwielbesturing.

De nieuwe Claas Disco Move in actie in vlinderopstelling met een Disco 3600 Move frontmaaier.
De nieuwe Claas Disco Move in actie in vlinderopstelling met een Disco 3600 Move frontmaaier. © Hendrik Begeman

Wendbaarheid

Door de achterwielbesturing heeft de lader een hogere wendbaarheid dan bij enkel knikbesturing. Door het reduceren van de knikhoek is de stabiliteit van de lader verhoogd, en daarmee ook de veiligheid. Ook kan door deze hogere stabiliteit met een hogere kieplast worden gewerkt.

Van de Torion Sinus zijn er drie modellen: de 956, 644 en 537, met kieplasten van 5,57, 4,43 en 3,75 ton. De vermogens zijn 106, 73 en 68 pk, geleverd door DPS (Deere) op de Torion Sinus 956 en Yanmar-motoren op de twee andere. Ze hebben alle drie een hydrostatische aandrijving met een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer