18%2E000+aanvragen+voor+tegemoetkoming+loonkosten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

18.000 aanvragen voor tegemoetkoming loonkosten

UWV had vandaag om 12.30 uur 18.000 aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten in behandeling genomen. Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis, kunnen een aanvraag doen voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Het loket daarvoor ging om 9 uur open.

De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting die eerder was ingesteld. De NOW-regeling is ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.


Verschillende groepen hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken, bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien, worden benadeeld. LTO heeft dit bij het kabinet aangekaart.

Twee tot vier weken

UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. 'Vaak zal het zelfs sneller gaan', zegt voorzitter Fred Paling van de raad van bestuur van UWV. 'Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen.' Om werkgevers daarbij te helpen, is op de website van UWV een checklist te vinden met de benodigde gegevens.

UWV rekent op tienduizenden aanvragen per dag. Paling: 'We zijn daarop voorbereid. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrijmechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen. Sowieso is het natuurlijk prettig als de aanvragen een beetje gespreid binnenkomen. We hopen dat werkgevers, indien mogelijk, daar rekening mee willen houden.'

Kinderziekten

Paling sluit niet uit dat er nog kinderziekten in het systeem zitten. 'Alles is in een recordtempo neergezet. Dus het is onvermijdelijk dat we nog tegen onvoorziene zaken en knelpunten aanlopen. Die proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen, maar we vragen om begrip daarvoor.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer