Rusland+bepaalt+quotum+voor+tarwe%2Dexport
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rusland bepaalt quotum voor tarwe-export

Rusland heeft voor de periode tot eind juni de maximum hoeveelheid tarwe voor verkoop naar het buitenland vastgesteld op 7 miljoen ton.

De Russische autoriteiten willen zich hiermee in elk geval verzekeren van voldoende aanbod voor de eigen behoefte. Ook vanuit onder meer Oekraïne en Kazachstan is aan handelaren gevraagd om de tarwe-export gedurende het lopende seizoen beperkt te houden.

Gevreesd wordt onder meer voor flinke lokale prijsstijgingen als er een tekort aan tarwe dreigt. Om de prijs in de hand te houden, verkopen overheden in onder meer Rusland en Oekraïne op dit moment ook tarwe uit de eigen strategische voorraden.

Grondstof vastleggen

Op de termijnmarkt van Parijs (Matif) steeg anderhalve week geleden de termijnprijs voor voertarwe in korte tijd naar 197,25 euro per ton. Daar kwam in de loop van vorige week een correctie op. De huidige notering is 194 euro per ton. Wel is op de wereldmarkt sprake van een grotere vraag, omdat afnemers hun grondstof voor een langere termijn willen vastleggen.


Onzekerheden op de tarwemarkt hebben betrekking op de logistieke problemen vanwege de coronacrisis. Steeds meer landen gaan op slot. Overigens verwacht De Vries & Westermann niet veel effect van de exportbeperkingen door Rusland en Oekraïne op de tarweprijs. Volgens de beursmakelaar was in alle prognoses al rekening gehouden met een Russisch exportvolume van 7 miljoen ton tarwe voor de laatste drie maanden van het seizoen 2020-2021.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer