Flynth wil gepaste regeling bij belastingschuld ondernemers

Flynth, het grootste advieskantoor voor het midden- en kleinbedrijf, roept de overheid op om ondernemers een gepaste betalingsregeling van belastingschulden te bieden als de coronacrisis voorbij is.

Flynth+wil+gepaste+regeling+bij+belastingschuld+ondernemers
© Dirk Hol

Onder klanten van Flynth, onder wie veel ondernemers in de land- en tuinbouw, leven grote zorgen over het voldoen van hun belastingschulden, waarvoor zij op dit moment drie maanden uitstel van betaling hebben gekregen.

Het kantoor heeft de beroepsvereniging van zijn belastingadviseurs, het Register Belastingadviseurs (RB), gevraagd om de fiscale situatie van ondernemers na de coronacrisis nogmaals onder de aandacht te brengen bij het ministerie van Financiën.

Huidige regeling

Het ministerie van Financiën biedt ondernemers in de huidige regeling drie maanden uitstel van betaling voor onder meer inkomsten-, vennootschaps- en omzetbelastingschulden en voor de loonheffingen.

We hopen dat er aandacht komt voor de fiscale situatie na de coronacrisis

Anja Bast, directeur Vaktechniek bij Flynth adviseurs en accountants

Ondernemers hoeven niet te onderbouwen waarom zij dit uitstel nodig hebben. De verklaring dat de betalingsproblemen zijn veroorzaakt door de coronacrisis, is voldoende. Het ministerie van Financiën denkt na over langer uitstel in combinatie met de afgifte van een eventuele deskundigenverklaring.

19 juni afloop

Hoewel de huidige regelingen een welkome tegemoetkoming zijn voor ondernemers, zijn er onder de klanten van Flynth zorgen over hun financiële situatie na de crisis, aldus het kantoor.

Voor deze ondernemers is het belangrijk om nu al te weten dat zij niet, als zij de coronacrisis eenmaal hebben overleefd, alsnog in financiële problemen zullen komen als zij op 19 juni, als het uitstel afloopt, de belastingschulden in beginsel in één keer moeten voldoen.

Gepaste algemene betalingsregeling

Flynth geeft het ministerie van Financiën daarom een aantal suggesties voor verbetering van de huidige regeling. Het bedrijf pleit voor een gepaste algemene betalingsregeling voor deze schulden van 12 tot 24 maanden.

Ondernemers kunnen hiermee dan rekening houden in hun liquiditeitsprognoses en kredietaanvragen. Deze betalingsregeling zou uitgevoerd moeten worden zonder onnodige administratieve handelingen en met handhaving van het percentage van de invorderingsrente op 0,01 procent.

Verduidelijken huidige regeling

De termijn voor uitstel van betaling wordt steeds korter naarmate (naheffings)aanslagen later worden gedagtekend. Een aanslag met een dagtekening van 1 juni 2020 levert dan niet automatisch uitstel van betaling op tot 1 september 2020, maar slechts tot 19 juni 2020.

Dat lijkt Flynth niet passen bij het doel van de regeling. De regeling zou moeten worden verduidelijkt, zodat de termijn voor uitstel van betaling gedurende drie maanden dan automatisch gaat lopen vanaf de dagtekening van de aanslag, stelt het kantoor.

Melding van betalingsonmacht

Flynth pleit er ten slotte voor om een eenmaal ingediend verzoek om uitstel van betaling ook direct automatisch aan te merken als een rechtsgeldige melding van betalingsonmacht. Nu moet een melding betalingsonmacht nog afzonderlijk gebeuren.

'Met deze aanpassingen wil Flynth meedenken bij het vinden van financiële en fiscale oplossingen in deze moeilijke tijden', zegt Anja Bast, directeur Vaktechniek bij Flynth adviseurs en accountants.

'Wij willen immers dat ons bedrijfsleven soepel door deze crisis heen kan komen. We hopen dat er aandacht komt voor de fiscale situatie na de coronacrisis. Ondernemers moeten zich na de crisis namelijk volledig kunnen focussen op hun bedrijf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer