LTO: 'Goed dat Omgevingswet wordt uitgesteld'

LTO Nederland vindt dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet terecht is uitgesteld. Deze week nam minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) dit besluit. Reden hiervoor is dat het benodigde ICT-systeem nog niet gereed is, in combinatie met de grote drukte die decentrale overheden nu ervaren als gevolg van de coronacrisis.

LTO%3A+%27Goed+dat+Omgevingswet+wordt+uitgesteld%27
© Koen van Wijk

Met de Omgevingswet, die per 1 januari 2021 in zou gaan, wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen. LTO Nederland is vertegenwoordiger van een grote en diverse groep 'gebruikers' van de in te voeren Omgevingswet. Zij maakt zich al lange tijd zorgen over de signalen dat de problemen rond deze wet zich opstapelen. Een gebrekkige invoering van de wet zou de vergunningverlening voor de vaak complexe bedrijfsvoering van boeren en tuinders kunnen frustreren, vindt LTO.

Afgewenteld op boeren en tuinders

LTO vindt dat als het toekomstige digitale stelsel niet optimaal werkt, dit zal leiden tot hogere kosten voor gemeenten. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze worden afgewenteld op de partij die de vergunning indient. Op die manier wordt de rekening voor gebrekkige invoering van de Omgevingswet afgewenteld op boeren en tuinders, vreest LTO. Daarnaast wordt gevreesd voor de nodige vertragingen als gevolg van de invoeringsproblematiek.

LTO Nederland hoopt dat met het besluit tot uitstel meer tijd genomen kan worden voor een gedegen invoering van de Omgevingswet. Wat LTO betreft zijn gebruikersgemak, proceduretijd voor aanvragen en kosten voor het verkrijgen van een vergunning belangrijke criteria om te toetsen of het uiteindelijke stelsel klaar is voor implementatie. Eerder al waarschuwde LTO Nederland over de gevolgen van een gebrekkige invoering van de Omgevingswet.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer