Boerenpartijen+Brabant+weigeren+overleg+met+Grashoff
Nieuws
© ZLTO

Boerenpartijen Brabant weigeren overleg met Grashoff

De zes Brabantse boerenpartijen hebben een uitnodiging van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant voor een stikstofoverleg geweigerd. De belangrijkste reden voor de afzegging is de aankoop van stikstof van de provincie om het Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken.

Het gaat om een skypebijeenkomst op woensdag 8 april met stakeholders over de zogenoemde governancestructuur stikstof. Eind 2019 vonden de eerste twee bijeenkomsten over dit onderwerp plaats.

In een brief aan de gedeputeerden Rik Grashoff (Milieu) en Anne-Marie Spierings (Landbouw) zet ZLTO voorzitter Wim Bens, mede namens POV, BAJK, NMV, FDF en NVP, uiteen waarom de Brabantse partijen dit vervolgoverleg aan zich voorbij laten gaan. 'De timing van deze bijeenkomst is erg ongelukkig', begint Bens. 'Er is deze week in Den Haag en in Brabant weer veel gebeurd rondom het stikstofdossier. De gang van zaken rondom het Logistiek Bedrijven Park Moerdijk verdient niet bepaald de schoonheidsprijs. Dat alles zorgt voor veel onrust bij boeren. Dus dit is sowieso niet het juiste moment om virtueel over zo'n belangrijk onderwerp te praten.'

Daarnaast hebben de ontwikkelingen rondom het nieuw te vormen provinciebestuur ook invloed, laat de ZLTO voorzitter duidelijk naar voren komen in de brief. 'Natuurlijk is niets zeker maar het lijkt er sterk op dat de nieuwe coalitie op korte termijn gevormd wordt. We weten niet of het nieuw te vormen College een andere mening of visie heeft met betrekking tot de governancestructuur rondom het stikstofprobleem. Dus wat zijn de afspraken die we woensdag eventueel maken dan waard? Naar onze mening kan het huidige College van
gedeputeerde staten alleen lopende zaken afhandelen en geen nieuw beleid ontwikkelen.'

Niet uitgenodigd

Het feit dat voor deze vervolgbijeenkomst maar drie van de zes Brabantse boerenpartijen waren uitgenodigd, viel ook in verkeerde aarde. De NMV, NVP en FDF waren niet uitgenodigd.
Bens stelt overigens dat ZLTO in gesprek blijft met de provincie 'om perspectief te creëren en te behouden voor onze boeren en tuinders', aldus de ZLTO-voorzitter. 'Maar eerst willen we dus helderheid over bepaalde zaken. We willen nu een streep zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer