Brabant bevestigt vrees Landbouw Collectief

Het Landbouw Collectief ziet in de aankoop door provincie Noord-Brabant van veehouderijen elders in het land de vrees bevestigd dat het extern salderen van stikstofruimte kan leiden tot een leegkoop van de sector. 'We hebben dat vaak aangeven. Het voordeel is nu dat Noord-Brabant ons punt duidelijk heeft gemaakt.'

Brabant+bevestigt+vrees+Landbouw+Collectief
© Tony Tati

Voor het Landbouw Collectief was een rem op het extern salderen een van de speerpunten in het deze week vastgelopen overleg met landbouwminister Carola Schouten, zegt voorzitter Aalt Dijkhuizen van de verenigde boerenorganisaties. 'De minister was heel boos over de actie van Noord-Brabant. Daar hoefden wij geen rol meer in te spelen.'


Wel verschilt het collectief met Schouten van mening over de invoering van een stikstofregistratiesysteem waarin per hexagoon, een basiseenheid in het Aerius-rekenmodel met een oppervlakte van 1 hectare, wordt vastgelegd hoeveel stikstofoxide of ammoniak daar neerslaat en wat de bron daarvan is. 'Daarmee willen wij borgen dat die depositie bij een sector behoort en dat die stikstofruimte niet zomaar verkocht kan worden', zegt Dijkhuizen.

Afroming

Een ander voordeel van het registratiesysteem is dat de afroming beperkt blijft tot 30 procent. Dat kan anders oplopen tot wel 70 procent, omdat in de Aerius-berekeningen de hexagoon met de hoogste depositie bepalend is.

Schouten acht het registratiesysteem juridisch niet haalbaar. Hetzelfde argument gebruikt zij volgens het Landbouw Collectief om de gebruiksvoorschriften in het voerspoor erdoor te drukken.

Legaliseren melders

Een derde kritiekpunt is dat de bewindsvrouw aarzelt met het legaliseren van de melders: boeren die in het PAS-systeem geen vergunning nodig hadden. 'Dat heeft ze nog steeds niet gedaan. Schouten blijft hangen in goede intenties. Ze spreekt mooie woorden, maar er volgen geen daden. En dat houdt ze al lang vol', zegt Dijkhuizen.

Vooral het minder eiwit in het veevoer dat de minister met wetgeving wil afdwingen, zit de boerenorganisaties hoog. Ze weten zich daarin gesteund door brancheorganisatie Nevedi.

Verkeerde maatregel

'Krachtvoer bepaalt maar een kwart van het rantsoen. Het is een verkeerde maatregel, waaraan veel haken en ogen zitten. Helemaal nu veevoeradviseurs door de coronamaatregelen niet naar de bedrijven kunnen en boeren ook niet bijeen kunnen komen om uitleg te krijgen. Deze maatregel kun je nu niet plomp over de schutting gooien', vindt Dijkhuizen.

Het Landbouw Collectief heeft nu de hoop gevestigd op de Tweede Kamer. 'Hopelijk zijn er coalitiepartijen die hier nog iets aan willen veranderen tijdens de behandeling van deze maatregelen.'

Luchtkwaliteit verbeterd

Doordat door de coronamaatregelen een groot deel van het weg- en luchtverkeer is weggevallen, blijkt uit metingen van het KNMI en het RIVM dat de luchtkwaliteit in Nederland sterk is verbeterd. Volgens Dijkhuizen is nu het moment om extra metingen uit te voeren naar stikstofdeposities.

'De lucht is wonderbaarlijk schoon. Dat maken we nooit meer mee. Het stikstofbeleid is gebaseerd op theorie en berekeningen. We hebben nu de mogelijkheid om dat eens goed te meten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer