Brabantse+boeren+zijn+%27toe+aan+duidelijkheid+en+rust%27
Nieuws
© Jasper Schel

Brabantse boeren zijn 'toe aan duidelijkheid en rust'

'Kies voor een evenwichtige stikstofaanpak, negen maanden uitstel van de deadlines en een toekomst met perspectief voor jonge boeren.' Die oproep deed Annemarie de Ceuster van het BAJK vrijdagochtend aan Provinciale Staten. 'Als landbouwsector zijn wij toe aan duidelijkheid en rust.'

De Ceuster was een van negen insprekers voorafgaande aan de Statenvergadering waarin de Interim Omgevingsverordening, met daarin de stikstofaanpak, wordt vastgesteld. 'Provinciale Staten staan alweer voor een cruciale beslissing.'


Het BAJK-bestuurslid wijst op het plan van aanpak dat het Brabantse Landbouwcollectief, bestaande uit zeven organisaties, eerder deze week aanbood aan Gedeputeerde Staten. Rode draad van de zes voorstellen in het plan is een stikstofreductie van 40 procent in 2030 door een pakket aan bedrijfsbrede maatregelen. 'De landbouw is eensgezind, nu de politiek nog.'

Weinig keus

Naar verwachting stemt de Brabantse politiek vrijdag voor het uitstel van de deadlines van vergunningaanvraag en realisatie van emissiearme stalsystemen. De andere optie is namelijk vasthouden aan het oude plan en dat zou betekenen dat veehouders uiterlijk op 1 april een vergunningsaanvraag op de provinciale deurmat moeten hebben liggen.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer