Brabant+diep+door+stof+voor+hamsteren+stikstof
Nieuws
© Jasper Schel

Brabant diep door stof voor hamsteren stikstof

Provincie Noord-Brabant gaat diep door het stof voor het aankopen van stikstofruimte van veehouderijen buiten de eigen provinciegrens. Dat gebeurde voor de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk (LPM).

Deze actie kwam begin deze week aan het licht en leidde tot boze provinciebestuurders in het hele land en Kamervragen. In een brief aan de provinciebesturen betuigt het provinciebestuur spijt over de geheime operatie. 'Wij betreuren de gang van zaken en bieden onze welgemeende excuses aan', staat in de brief. Die is ondertekend door commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Tegelijkertijd verdedigt Brabant deze handelswijze. 'Wij voelden ons tot deze handelswijze genoodzaakt en hebben daarvoor gekozen vanwege de grote urgentie om snel te handelen, alsmede het belang van de ontwikkeling van Logistiek Park Moerdijk voor de economie en arbeidsmarkt van West-Brabant.'


Gedeputeerde Staten hadden naar eigen zeggen 'niet de mogelijkheid om te wachten op het verder uitkristalliseren van de samenwerking' omdat dat te veel tijd zou kosten. Dat gebrek aan tijd heeft alles te maken met het feit dat Provinciale Staten het gewijzigde inpassingsplan van LPM uiterlijk op 12 mei moeten vaststellen.

Provincie koos voor deze tactiek'vanwege de grote urgentie om snel te handelen

Te koop

Provincie Noord-Brabant heeft met zes veehouderijen een deal gesloten. Vier daarvan zijn gelegen in de provincies Zeeland, Noord-Holland (2) en Drenthe. Alle zes de bedrijven stonden al te koop. In twee gevallen is de complete veehouderij gekocht en de andere vier bedrijven hebben alleen de stikstofruimte verkocht aan de provincie. Zij trekken wel hun vergunning in en stoppen met alle agrarische activiteiten.

De provincie kan overigens nu nog niets met de opgekochte stikstofruimte. Het gaat namelijk de aankoop van melkvee, varkens- en pluimveebedrijven en extern salderen met bedrijven uit deze diercategorieën is vooralsnog niet toegestaan.

'We hebben daarin een risico genomen en zijn afhankelijk van de afspraken die daarover met de twaalf provincies en het Rijk gemaakt moeten worden', staat in de brief. 'We hopen dat het extern salderen met dier- en fosfaatrechten vanaf mei of juni mogelijk wordt.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer