Negen maanden uitstel stikstofdeadlines Brabant

Een meerderheid van de Brabantse Statenfracties heeft vrijdag ingestemd met negen maanden uitstel van de stikstofdeadlines voor vergunningaanvraag en realisatie van emissiearme stalsystemen.

Negen+maanden+uitstel+stikstofdeadlines+Brabant
© Michiel Elands

Het besluit om de Interim Omgevingsverordening (IOV) vast te stellen, komt niet als een verrassing. De andere optie, vasthouden aan de eerder vastgestelde deadlines van 1 april 2020 voor vergunningaanvraag, was, mede gezien de politieke impasse, niet meer haalbaar.

In de provinciale wandelgangen wordt momenteel een nieuwe coalitie gesmeed met VVD, CDA en Forum voor Democratie (FvD). Wanneer deze partijen het eens worden, zal naar alle waarschijnlijkheid het huidige landbouwbeleid flink aangepast en, voor wat betreft de stikstofregels, versoepeld worden.


Motie voor 2024

De VVD koopt naar eigen zeggen dan ook tijd door in te stemmen met negen maanden uitstel, zoals landbouwwoordvoerder Wilma Dirken aangeeft. Daarnaast neemt de partij al een schot voor de nieuwe bestuursboeg middels een motie om de deadline voor het voldoen aan de stikstofregels uit te stellen tot 1 januari 2024. Boeren kunnen daarbij kiezen uit bedrijfsbrede maatregelen zoals het Brabantse Landbouwcollectief al voorstelde.

Het stikstofdebat is door de politieke impasse een veredeld toneelstuk

Daarnaast wil de partij dat veehouders met oudere stallen, meer dan 20 jaar voor rundveehouders en 15 jaar voor andere veehouderijsectoren, uiterlijk 1 januari 2028 hun zaken op orde hebben. Vanaf die datum telt de ammoniakuitstoot dubbel mee.

Dirken stelt dat haar partij zich wil houden aan eerder gemaakte afspraken. 'Maar dat betekent niet dat eenmaal gemaakte keuzes niet meer veranderd kunnen worden. We willen opnieuw afspraken maken met partijen in het veld, waaronder het Brabants Landbouwcollectief.'


Toneelstuk

Het stikstofdebat is door de politieke impasse een veredeld toneelstuk met een aankomende wisseling van de wacht van de hoofdrolspelers. Reden voor fractieleider Eric de Bie van FvD om met de volgende verklaring te komen: 'We zijn in onderhandeling voor een nieuwe coalitie dus het is niet wenselijk om hier op dit moment uitgebreid bij stil te staan. Een debat draagt niet bij aan dat proces. Wij stemmen vandaag dan ook tegen alle moties die ingebracht worden en beschouwen deze als inbreng in de onderhandelingen.'

Wel zal FvD volgens De Bie voor de voorliggende Interim Omgevingsverordening, met dus de negen maanden uitstel, stemmen. 'Dat is het begin van een definitieve oplossing. Een nieuw akkoord waarin de belangen van alle betrokkenen recht zal worden gedaan.'


CDA

'Laat het plan landbouwcollectief Brabant leidend zijn', zegt CDA fractievoorzitter Ankie de Hoon. 'Wan niet de luidste schreeuwers, maar mensen met goede argumenten kunnen ons overtuigen. Dat heeft invloed op de lijn die we uiteindelijk kiezen.'

Ook de christendemocraten kiezen eieren voor hun geld en stemmen voor uitstel van de deadlines. 'We zullen instemmen met de IOV om tijd te kopen om te zoeken naar een oplossing die rekening houdt met het landelijk beleid, niet omdat het een goed voorstel is.;

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer