Waarom+toch+de+popiejopie+uit+willen+hangen%3F
Column
© Jos Verstraten

Waarom toch de popiejopie uit willen hangen?

Het cabareteske duo Henk Spaan en Harry Vermeegen scoorden halverwege de jaren tachtig een hit met Popie Jopie, vanwege het verwachte bezoek van paus Johannes Paulus II. Nederland was te klein, de katholieken gekrenkt. Het zou vandaag de dag niet meer getolereerd worden in onze ooit zo tolerante samenleving.

Toch raakte de term popiejopie zo ingebakken dat deze vandaag de dag nog wordt gebruikt voor mensen die zich overdreven populair gedragen. Wel altijd met een ludieke ondertoon. En dat is dus de reden waarom de term aan het verdwijnen is. We zien popiejopies die hun populariteit opbouwen met populisme, wat ontaardt in polarisatie. De humor is er dan snel vanaf.

De stikstofcrisis was een veelgebruikt thema tijdens de carnavalsoptochten. Daarbuiten valt er weinig te lachen. Kritische geluiden uit boerengelederen worden gelijk de kop ingedrukt. Op social media is een onderlinge boerenstrijd gaande. Naar buiten toe moet de eenheid bewaard worden om niet uitgespeeld te raken. De vergelijking met de 'Groene 11' wordt gemaakt. De kracht van de samenwerking van deze milieuclubs zit in het feit dat ze elk hun unieke identiteit respecteren en niet ten koste van elkaar de popiejopie uithangen. LTO is op zichzelf al een landbouwcollectief. Zijn wijzelf daardoor niet te veel een kleurloze 'Groene 11' geworden?

De strategie van vriend of vijand was duidelijk voelbaar, voorafgaand, tijdens en na de presentatie van de stikstofcijfers van het Mesdagfonds. Populistische uitspraken van de voorzitter waren koren op de molen van de pers en olie op het vuur voor de 'tegenpartij'. Het AD, NOS en NRC deden vrolijk mee. De stikstofloopgraven zijn weer verder uitgediept. In plaats van het stellen van de juiste vragen, werd het een zoektocht naar fouten om het Mesdag op te blazen.

Populistische uitspraken van de voorzitter waren koren op de molen van de pers en olie op het vuur voor de 'tegenpartij'

Jos Verstraten, melkveehouder in Westerbeek

Ik ben ervan overtuigd dat het bestuur strategisch gezien slim genoeg is om vooraf dat scenario te overzien. De vraag die overblijft: waarom dan toch voor deze weg kiezen? Waarom toch de popiejopie uit willen hangen?

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer