CDA%27er+De+Rouwe+pleit+voor+parlementaire+enqu%C3%AAte+stikstof
Nieuws
© Jacob van Essen

CDA'er De Rouwe pleit voor parlementaire enquête stikstof

CDA'er Sander de Rouwe wil dat er een parlementaire enquête komt naar de stikstofcrisis. Dat maakte hij vrijdagavond bekend tijdens de bijeenkomst van CDA Súdwest-Fryslân over de landbouw in Easterein.

Stikstof is een 'fundamenteel probleem' waarin de Kamer een grote rol heeft gehad, schetste het voormalig Tweede Kamerlid. 'Een parlementaire enquête is een zwaar middel. Maar we moeten met zijn allen heel diep in de spiegel kijken. Het probleem is te groot en het heeft te veel schade aangericht.'

'We kunnen er heel veel van leren. Voorkomen moet worden dat we over enkele jaren dezelfde fouten maken bij bijvoorbeeld het klimaat', zei de Friese gedeputeerde die benadrukte dat hij het pleidooi voor een parlementaire enquête op persoonlijke titel hield.

Fouten gemaakt

De Rouwe blikte terug op 11 oktober vorig jaar, toen het Friese provinciebestuur de beleidsregels introk na protest van boeren bij het provinciehuis in Leeuwarden. Volgens de gedeputeerde hebben Gedeputeerde Staten van Friesland destijds 'in veel te korte tijd' de stikstofregels vastgesteld.

'Dat is een van mijn grootste fouten geweest. We hebben zowel proces- als inhoudelijke fouten gemaakt. Dat hebben we gedaan zonder eerst goed te overleggen met de boeren. Het was zeer nodig dat de boeren op de stoep stonden.' Reden voor de snelle beslissing van het college was volgens De Rouwe 'de te grote druk om niet uit te pas te lopen met het landelijk beleid'.

De situatie heeft er wel voor gezorgd dat de provincies twee kritiekpunten van tafel hebben geveegd, zoals de koppeling dier- en fosfaatrechten en de beperking van de stikstofruimte tot het aantal dieren dat op 8 oktober in de stal stond, gaf de CDA-provinciebestuurder aan.

Laat je niet gek maken

CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels riep de aanwezigen op 'zich niet gek te laten maken' door de stikstofcrisis. 'Den Haag is niet de werkelijkheid. Kamerleden en media houden elkaar in een behoorlijke wurggreep. Over deze onrust lees je in de commentaren van zaterdagkranten. Iedereen laat zich een beetje gek maken. Wij willen de realiteitszin terugkrijgen door een langetermijnpolitiek te voeren. Dat is best moeilijk in deze vluchtige tijd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer