Ook+bufferzones+in+stikstofaanpak+Zeeland
Nieuws
© Twan Wiermans

Ook bufferzones in stikstofaanpak Zeeland

Gedeputeerde Staten (GS) van provincie Zeeland hebben deze week de strategische aanpak stikstof vastgesteld. De ZLTO Raad Zeeland is blij dat er geen gedwongen onteigening van veehouderijen zal plaatsvinden, maar kijkt met argusogen naar het plan voor bufferzones.

De provincie zet in op zones rond de twee grote natuurgebieden de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren. 'Daar zijn wij niet zo blij mee', reageert Wilco Verhage namens de ZLTO Raad Zeeland. 'Het is nog niet duidelijk welke maatregelen de provincie in die zones wil nemen. Wij vinden het belangrijk dat alles op vrijwillige basis gebeurt, zoals ook de insteek is van de provincie.'

Het feit dat veehouderijbedrijven niet onteigend worden en verplaatsing alleen op vrijwillige basis zal plaatsvinden, vindt Verhage positief. 'Daar zijn we het in goed overleg met de provincie al snel over eens geworden.'

'Alle sectoren moeten bijdrage leveren'

GS stelt als uitgangspunt dat alle sectoren hun bijdrage moeten leveren om ervoor te zorgen dat er minder stikstof terechtkomt in kwetsbare natuur. Milieugedeputeerde Anita Pijpelink zei eerder al tegen Nieuwe Oogst dat Zeeland weinig knoppen heeft om aan te draaien.


De landbouw zal sowieso aan de knop moeten gaan draaien van het uitrijden van mest, mede omdat Zeeland weinig veehouderijen herbergt. 'Dat zorgt nabij Natura 2000-gebieden voor een enorme belasting', weet Verhage. 'De agrarische sector ontkomt er niet aan om daar iets aan te doen. Onze insteek zal zijn om bijvoorbeeld meer compost of kunstmest te gebruiken, in plaats van drijfmest.'

'Dubbel gevoel'

Verhage wil ervoor waken dat niet alles op het bordje van de agrarische sector terechtkomt. 'We moeten veel moeite doen om een klein beetje terug te gaan in stikstof. Als er dan iets meer stikstof van buiten Zeeland komt, is dat weer allemaal tenietgedaan. Dat geeft een dubbel gevoel.'

De provincie heeft in de stikstofaanpak vastgelegd dat er veel zal worden gemeten. Zowel de effecten van bronmaatregelen als de uitgifte van stikstofruimte moeten daardoor goed in beeld komen. Zo wordt er begin 2021 een Zeeuws monitoringsnetwerk stikstof uitgerold. Verhage: 'We zijn blij dat de provincie echt gaat meten, want dat kan voor individuele bedrijven een groot verschil maken.'

De ZLTO Raad Zeeland blijft naar eigen zeggen continu met de provincie in gesprek over de stikstofaanpak. 'We proberen er een positieve draai aan te geven voor de agrarische sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer