Kalverhouders karig bedeeld bij subsidieaanvraag

Met 10 procent van de subsidieaanvragen voor welzijnsvloeren en de helft van de emissiearme systemen zien weinig kalverhouders hun subsidieaanvraag beloond.

Kalverhouders+karig+bedeeld+bij+subsidieaanvraag
© Jos Thelosen

Dat stelt voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij. In totaal werd in 2019 voor de tweede tranche 16 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Omdat in 2018 meer aanvragen waren voor de welzijnsvloeren, was het budget voor die vloeren nu beperkt. In 2019 is voor ammoniak reducerende systemen tweemaal zoveel aangevraagd dan in 2018.

Doordat een subsidiepot voor de kwaliteitsregeling niet helemaal was benut, hadden LTO en Stichting Brancheorganisatie Kalverhouderij (SBK) met het ministerie van LNV afgesproken om de 4 miljoen euro uit de kwaliteitsregeling over te hevelen naar deze investeringsregeling. Naar nu blijkt, trok LNV dit voorjaar alsnog die overheveling in, waardoor het bedrag voor de subsidies beperkt was tot 5,6 miljoen euro. Hierbij was 1,7 miljoen euro voor de welzijnsvloeren.

Nek uitsteken

Thus begrijpt deze zet van het ministerie niet. 'Kalverhouders willen hun nek uitsteken. Meer dan vierhonderd, van de in totaal 1.200 ondernemers, hebben er ingetekend. Dat is bovenverwachting. Veel ondernemers hebben ambitie en willen wel doorpakken. De investeringsregeling bood hiervoor kansen, de financiële middelen voor de regeling waren beschikbaar, maar de overheid kan of wil hier niet meer in meegaan.'

Hoe nu verder, weet Thus wel. 'Vanwege de afschaffing van de toeslagrechten is aan de sector een aantal subsidies toegezegd. We hebben nu nog voor een jaar een subsidiepot van 10 miljoen euro. We willen nu werken aan een nieuwe, vergelijkbare regeling.'

Kwaliteitsregeling

De huidige regeling is met het honoreren van een deel van de aanvragen afgewerkt, stelt Thus. 'Ondernemers moeten dan opnieuw subsidie aanvragen. We moeten ervoor zorgen dat de 4 miljoen euro die over bleef uit de kwaliteitsregeling ook behouden blijft. Heel jammer dat LNV afhaakt nu kalverhouders versneld willen verduurzamen. Ik zag liever dat het ministerie ook geld hiervoor zou hebben bestemd, zoals afgesproken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer