Schone vloer aan basis van emissiearme stal

Een schone vloer is het uitgangspunt voor brongerichte, emissiearme stallen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Livestock Research en DLV Advies.

Schone+vloer+aan+basis+van+emissiearme+stal
© Huisman Media

In opdracht van het ministerie van LNV onderzochten André Aarnink, Jos de Groot en Nico Ogink welke maatregelen varkenshouders kunnen nemen om in bestaande stallen emissies van ammoniak, geur, methaan en fijnstof integraal en bij de bron te reduceren. Het rapport staat sinds donderdag online op de site van Wageningen Livestock Research.

Ten opzichte van de huidige stallen kunnen vloeren schoner, door bijvoorbeeld de vloeren en wanden te coaten en een goede klimaatbeheersing en hokinrichting. Ook het gebruik van goed doorlatende roosters helpt. De onderzoekers noemen driekantroosters, al dan niet in combinatie met een mestspleet tegen de achterwand van het hok.

Maatregelen combineren

Het meeste effect verwachten de onderzoekers van een combinatie van maatregelen die emissies bij de bron aanpakken. Ter illustratie noemen zij het volledig verwijderen van mest via mestpannen, mestgoten of mestschuiven, in combinatie met schone vloeren en een specifieke stofreductiemaatregel.

Een ander goed voorbeeld is volgens Aarnink, De Groot en Ogink het naar de mestput terugpompen van de beluchte dunne fractie (gescheiden mest) in combinatie met schone vloeren en een stofreductiemaatregel. Deze fractie geeft geen ammoniak- en geuremissies meer, waardoor ook de emissies van verse mest verlagen.

Ook het koelen van mest noemen zij een effectieve emissiebeperkende maatregel. Koelen van het mestoppervlak tot 15 graden gebeurt nu al, maar de onderzoekers pleiten voor het verder verlagen van die temperatuur, en dan voor alle mest. Om dat duurzaam te maken, moet de onttrokken warmte kunnen worden benut.

Betere luchtkwaliteit op dierniveau

Brongerichte maatregelen die de emissie van ammoniak, geur en fijnstof reduceren, leiden niet alleen tot een betere luchtkwaliteit in de omgeving van de stal, maar ook tot een betere luchtkwaliteit op dierniveau. In bestaande stallen met luchtwassers kan dit ook worden bereikt door de minimumventilatie (sterk) te verhogen.

De fijnstofconcentratie kan op dierniveau bijna alleen teruggebracht worden via specifieke maatregelen, zoals een olienippel of een ionisatiesysteem. Voermaatregelen – het afstemmen van het eiwitgehalte op de behoefte van het individuele varken – kunnen aanvullende reducties geven, met name in de emissie van ammoniak en geur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer