Schone vloer aan basis van emissiearme stal
Een schone vloer is het uitgangspunt voor brongerichte, emissiearme stallen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Livestock Research en DLV Advies.

In opdracht van het ministerie van LNV onderzochten André Aarnink, Jos de Groot en Nico Ogink welke maatregelen varkenshouders kunnen nemen om in bestaande stallen emissies van ammoniak, geur, methaan en fijnstof integraal en bij de bron te reduceren. Het rapport staat sinds donderdag online op de site van Wageningen Livestock Research.
Ten opzichte van de huidige stallen kunnen vloeren schoner, door bijvoorbeeld de vloeren en wanden te coaten en een goede klimaatbeheersing en hokinrichting. Ook het gebruik van goed doorlatende roosters helpt. De onderzoekers noemen driekantroosters, al dan niet in combinatie met een mestspleet tegen de achterwand van het hok.
Maatregelen combineren
Het meeste effect verwachten de onderzoekers van een combinatie van maatregelen die emissies bij de bron aanpakken. Ter illustratie noemen zij het volledig verwijderen van mest via mestpannen, mestgoten of mestschuiven, in combinatie met schone vloeren en een specifieke stofreductiemaatregel.
Een ander goed voorbeeld is volgens Aarnink, De Groot en Ogink het naar de mestput terugpompen van de beluchte dunne fractie (gescheiden mest) in combinatie met schone vloeren en een stofreductiemaatregel. Deze fractie geeft geen ammoniak- en geuremissies meer, waardoor ook de emissies van verse mest verlagen.
Ook het koelen van mest noemen zij een effectieve emissiebeperkende maatregel. Koelen van het mestoppervlak tot 15 graden gebeurt nu al, maar de onderzoekers pleiten voor het verder verlagen van die temperatuur, en dan voor alle mest. Om dat duurzaam te maken, moet de onttrokken warmte kunnen worden benut.
Betere luchtkwaliteit op dierniveau
Brongerichte maatregelen die de emissie van ammoniak, geur en fijnstof reduceren, leiden niet alleen tot een betere luchtkwaliteit in de omgeving van de stal, maar ook tot een betere luchtkwaliteit op dierniveau. In bestaande stallen met luchtwassers kan dit ook worden bereikt door de minimumventilatie (sterk) te verhogen.
De fijnstofconcentratie kan op dierniveau bijna alleen teruggebracht worden via specifieke maatregelen, zoals een olienippel of een ionisatiesysteem. Voermaatregelen – het afstemmen van het eiwitgehalte op de behoefte van het individuele varken – kunnen aanvullende reducties geven, met name in de emissie van ammoniak en geur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HIL) #692646
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (BRU) #692917
Gebruikt, € 5.644
-
Valtra T234D
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Zaterdag24° / 12°20 %
-
Zondag22° / 13°10 %
-
Maandag20° / 12°55 %