Veel twijfels over emissiearme vloer

De explosie onder een emissiearme vloer op 22 februari in Markelo heeft voor onrust gezorgd onder melkveehouders. Het verplichte systeem is risicovol. Door het ongeval overleden twintig koeien. Landbouwminister Carola Schouten laat onderzoek doen naar de veiligheid van deze vloeren.

Veel+twijfels+over+emissiearme+vloer
© Tony Tati

Over emissiearme vloeren voor melkveestallen is dit jaar veel te doen geweest. Directe aanleiding was de explosie onder een nieuwe stal in Markelo bij de familie Ter Weele. Twintig koeien kwamen om het leven nadat ze door het wegvallen van de vloer in de mestkelder terechtkwamen. Melkveehouder Freek ter Weele mag blij zijn dat hij het kan navertellen. Hij had verschroeide haren en kortere wenkbrauwen door de steekvlam.

Adviseurs merken dat melkveehouders, mede door dit ingrijpende incident, veel nadrukkelijker vragen stellen over de veiligheid van emissiearme vloeren. 'Maar het blijft tot zover noodzakelijk bij nieuwbouw voor melkvee. In Noord-Brabant ook bij bestaande stallen en voor veehouders zonder natuurvergunning om mee intern te salderen', zegt adviseur bedrijfsontwikkeling Age Sjoerd Dijkstra van Agrifirm Exlan.

Om emissies te verlagen, wordt mest scheiden waarschijnlijk belangrijk

Steven van Westreenen, Agrifirm Exlan

'Je kunt er niet omheen. Een mogelijkheid is om bij nieuwbouw niet te kiezen voor onderkeldering, maar voor een externe mestopslag. Op zandgrond hoeft dat niet duurder te zijn dan een mestkelder. Maar zodra je moet heien wordt het een ander verhaal.'

Trend

Steven van Westreenen van het gelijknamige adviesbureau merkt ook dat het de veehouders bezighoudt. Al past het volgens hem in de in trend waarbij er meer aandacht is voor veiligheid. In de vergunningverlening weegt het steeds zwaarder. De maatschappelijke discussie over stalbranden draagt daaraan bij.

Van Westreenen: 'Maar bij de toelating van emissiearme vloeren op de RAV-lijst wordt daar niet naar gekeken. Daar telt alleen de emissie. Het zou makkelijker moeten worden om nieuwe technieken uit te proberen in de praktijk. Nu is de toelating heel streng. Het kost veel tijd en geld. Dat remt innovaties.'

Onderzoek

Na aanvankelijk geen research te willen doen naar de veiligheid van emissiearme vloeren, loopt er nu toch een onderzoek. De vorming van methaan, zwavelwaterstof (H2S) en ammoniak onder vloeren in melkveestallen wordt daarin bekeken. Van Westreenen: 'Er zijn heel wat stallen gebouwd met deze vloeren. Als er andere systemen moeten komen, mag ik ervan uitgaan dat niet de boeren voor de kosten hoeven op te draaien.'

Ook de stikstofdiscussie kan er volgens Van Westreenen aan bijdragen dat afscheid wordt genomen van dit vloertype. 'Om emissies te verlagen, wordt mest scheiden waarschijnlijk belangrijk. Dan ga je dus naar andere systemen.'

Twijfels

Daarnaast uitte de landbouwminister vorige week haar twijfels over de werking van de emissiearme vloeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat dit soort vloeren mogelijk niet goed werkt. Dubbele twijfels dus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer