Twijfels Schouten over emissiearme vloer

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat emissiearme vloeren bij melkvee mogelijk niet goed werken. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten als beantwoording op Kamervragen van Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA).

Twijfels+Schouten+over+emissiearme+vloer
© Twan Wiermans

Aanleiding voor de Kamervragen was het artikel De zogenaamd schone stal is net zo vervuilend als de traditionele stal in Trouw. Het onderzoek van het CBS laat volgens de minister zien dat een deel van de bedrijfsvormen voor de veehouderij een hoger verlies aan gasvormige stikstof heeft dan verwacht. 'Het is echter onduidelijk welk deel van de stikstofuitstoot kan worden toegerekend aan ammoniak', schrijft ze.

Voor luchtwassers geeft dit onderzoek volgens de minister geen reden om bezorgd te zijn. 'In het wasproces wordt ammoniak in het spuiwater opgenomen. De omvang van die afvoerpost is in het onderzoek niet vastgesteld. Het onderzoek biedt daarom geen aanwijzing over de werking van luchtwassers.'

Goed gebruik techniek

Het spreekt volgens Schouten voor zich dat emissiebesparende technieken alleen naar behoren functioneren als ze goed worden gebruikt. 'Vooral bij complexe en hoogrenderende technieken gelden daarom verplichtingen om dat goede gebruik te borgen.'


De verplichte elektronische monitoring van luchtwassers is daarvan het belangrijkste voorbeeld. Voor alle technieken geldt dat goede naleving en handhaving nodig zijn om de potentie van deze technieken in de praktijk te realiseren.'

• Klik voor complete antwoord van Schouten op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer