Varkenshouder+betaalt+liever+1+euro+meer+voor+HyCare
Reportage
© Maartje van Berkel

Varkenshouder betaalt liever 1 euro meer voor HyCare

De vleesvarkens van de familie Hannen groeien bovengemiddeld goed. Maar met minder inspanning moet dat nog beter kunnen. Reden om te investeren in HyCare bij de speenbiggen.

'Wat kenmerkend is voor ons bedrijf? We proberen dat zo efficiënt mogelijk te runnen. Met zo min mogelijk mensen proberen we zoveel mogelijk werk uit de weg te zetten. Netheid en reinheid, slim werken, helpen ons daarbij.' Onder andere om de dieren gezond te houden, geeft Roy Hannen uit het Limburgse Heibloem aan.

'Van gezonde dieren heb je gewoon veel minder werk en meer werkplezier.' 10.000 gezonde vleesvarkens verzorgen, dat kun je in vijf uur doen, stelt de veehouder. 'Maar gaat er wat door de stal, dan heb je aan acht uur nog niet genoeg.'


Nieuwe Oogst spreekt Hannen in de avond, want het is druk. Naast het dagelijkse werk, moeten er maandagnacht vleeskuikens worden geladen. En dan zijn er nog de voorbereidingen voor het symposium over bigkwaliteit dat Agrifirm en MS Schippers houden op het bedrijf van de familie Hannen.

Insleep voorkomen

Om de insleep van ziektekiemen te voorkomen, gebruikt Hannen onder meer een eigen vrachtwagen die één keer per week wordt gebruikt om de biggen te verplaatsen. De andere zes dagen staat de vrachtwagen stil. Opfokzeugen worden al jaren niet meer aangekocht.

Ook het tuinhuis bij de poort van het bedrijf is een mooi voorbeeld van biosecurity. Dat tuinhuis heeft aan de voor- en achterkant een toegang en doet dienst als doorgeefluik. Voor goederen zoals medicijnen, sperma en bedrijfsmiddelen. Hannen: 'Wie niet echt op ons bedrijf hoeft te komen, komt ook niet over de dam.' En ook de oriëntatie op een spuitrobot past daarbij.

Boterham verdienen

'Als ondernemer zoeken we steeds naar hoe het beter kan. Er valt meer uit ons bedrijf te halen dan we nu doen', vervolgt Hannen. In het bijzonder noemt hij de technische resultaten bij de vleesvarkens: groei, voederconversie en EW-conversie. 'Daar moet het geld worden verdiend voor onze boterham.'

De familie Hannen is ervan overtuigd dat het bij de vleesvarkens gemakkelijker moet kunnen draaien. 'We zitten daar met een groei van boven de 900 gram best goed, maar onze ambitie is op een betaalbare manier de 1.000 gram aan te tikken.'


Een gesprek daarover met voerleverancier Agrifirm bracht de familie Hannen en de medewerkers naar het HyCare-proefbedrijf van MS Schippers in Bladel. 'Ons personeel was direct enthousiast en wijzelf ook', zegt Hannen. 'Wij werkten altijd al netjes en gestructureerd, maar daar zie je dan toch zaken die bij ons beter konden.'

Hele speenafdeling HyCare

De familie koos ervoor om de gespeende biggenafdeling HyCare-uit te voeren, omdat die diergroep het meest gevoelig is voor gezondheidsproblemen. Sinds begin februari is de hele speenafdeling uitgevoerd in HyCare. Alle afdelingen zijn gecoat en de waterleidingen zijn aangepast.

Het gestructureerd werken volgens een vast protocol vindt ook zijn weg. Helemaal vanzelfsprekend is dat niet, geeft Hannen aan. 'Daar moet je iedere dag opnieuw goed bewust mee omgaan. Ook als er bijvoorbeeld 's nachts alarm is.'

Van de vloer eten

Naast dat iedere afdeling een eigen set laarzen heeft, investeerde Hannen in Birki's om te dragen op de centrale gang. 'Ik dacht altijd dat je bij ons bij wijze van spreken van de vloer kon eten. Maar nu deze is gecoat, zie je alles en schrik ik van wat je onbewust toch rondsleept met je laarzen.'

Omdat de veehouder geen harde cijfers heeft, vindt hij het moeilijk om uitspraken te doen over de kwaliteit van de biggen die er nu liggen. Hannen constateert dat ze na het spenen beter opstarten. Er is meer continuïteit en minder variatie in de groepen over de weken.

Extra kosten

Als de biggenuitval van de afgelopen weken doorzet, komt deze in de gespeende biggenafdeling dit jaar uit onder de 1 procent. Dit was eerder 1 tot 1,5 procent. Hannen beaamt dat dit extra kosten met zich meebrengt. En ja, daar heeft hij veel aan gerekend.

'Maar ik ben gestopt met rekenen. Uiteindelijk gaat het erom wat het je brengt', zegt Hannen. 'Ik betaal liever 1 euro meer voor een HyCare-big dan voor extra entingen. Je moet jezelf de vraag stellen wat je met HyCare wilt bereiken. Hoe gezonder de dieren zijn, hoe groter je werkplezier. En dat is niet in geld uit te drukken.'

Gemengd bedrijf met drie poten
Roy Hannen heeft samen met zijn vrouw, broer en ouders een gemengd bedrijf. De zorg voor de 1.000 zeugen in het 'Varkens Kraamhotel' ligt bij Hannen en zijn vrouw. De zorg voor de vleesvarkens ligt primair bij zijn broer. Daarnaast zijn er 25.000 Goed Nest-kippen (Albert Heijn) en 40 hectare akkerbouw. 'Gemakkelijke gewassen', licht Hannen toe. De zeugen, vleeskuikens en akkerbouw bevinden zich op één locatie. De vleesvarkens worden gehouden op twee locaties in de buurt. De familie heeft twee medewerkers in dienst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer