Basishygiëne varkensbedrijf vaak niet op orde

De basishygiëne is op veel varkensbedrijven niet op orde, oordeelt programmamaker Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Omdat daar nog veel te winnen is, komt daarop in het nieuwe pakket voorwaarden voor het Beter Leven-keurmerk meer nadruk te liggen.

Basishygi%C3%ABne+varkensbedrijf+vaak+niet+op+orde
© MS Schippers

Hygiëne is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Van den Berg trok woensdag op een bijeenkomst in Wehl over de HyCare-methode van MS Schippers een vergelijking met de volksgezondheid in de 19de eeuw. Die schoot omhoog toen er meer oog voor hygiëne kwam. 'Dat realiseren we ons in de veehouderij ook steeds meer.'

Bij de HyCare-methode worden onder andere vloeren en wanden gecoat en wordt gewerkt volgens vaste protocollen. De programmamanager merkt op dat het gaat om basishygiëne en met protocollair werken worden kruisbestuivingen tegengegaan. 'Vooral bij kwetsbare groepen zoals biggen is dit van groot belang.'

Commitment

Gesprekken over met welke criteria het Beter Leven-keurmerk voor varkens kan worden doorontwikkeld, zijn in volle gang. De Dierenbescherming noemt onder andere het varkenstoilet en het kraamopfokhok. 'Maar daar is commitment voor nodig van alle stakeholders.' Van den Berg verwacht dat het wel 'ergens in 2020' wordt voor het nieuwe pakket voorwaarden klaar is.

In de discussies die daarover plaatsvinden, is de Nederlandse situatie niet uniek. Discussies over langs welke lijnen de ontwikkeling van de varkenshouderij moet plaatsvinden, zijn overal in Europa gelijk, merkt de programmamanager op. 'De trend is naar korte, hechte ketens. Bulkproductie gaat eruit.'

Staarten

De nieuwe criteria voor het Beter Leven-keurmerk haken ook aan op het herziene Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij dat vorige week is gepresenteerd. Een van de elementen daaruit is het verbod op het couperen van staarten per 2030. 'Zijn stalklimaat en hokverrijking op orde, dan kunnen stappen worden gezet in dierenwelzijn.'

In Nederland werken vijftig varkenshouders via de HyCare-methode. Negen van hen leveren aan Van Loon Group, die vorig jaar samen met Rabobank en MS Schippers een fonds inrichtte waaruit omschakelingskosten worden gefinancierd.

Eyeopener

'Wij waren nooit zo bezig met het hygiëneaspect op het boerenbedrijf. Maar toen ik me realiseerde wat wij als vleesverwerker op dat vlak doen en hoe het op veel varkensbedrijven gaat, was dat een echte eyeopener', merkt Roland van Loon op. Hij verwacht dat voor het eind van 2020 veertig van de leverende varkenshouders op de HyCare-methode over zijn gestapt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer