HyCare Poultry Demo & Research Center geopend

Door het aanpassen van het hygiënemanagement zijn de technische resultaten in de hele vleespluimveekolom, de voorspelbaarheid en de voedselveiligheid te verbeteren. Dat gaat MS Schippers bewijzen in het nieuwe HyCare Poultry Demo & Research Center in het Brabantse Hapert.

HyCare+Poultry+Demo+%26amp%3B+Research+Center+geopend
© Monique van Loon

De aanblik van het voormalige praktijkvleeskuikenbedrijf in Hapert zegt al veel: 'yesterday', 'experience center' en 'tomorrow' staan op de gevels van de drie stallen.

Op het gerenoveerde bedrijf is de linkse stal ingericht volgens de HyCare-principes, de middelste is omgebouwd tot experience center en de rechtse gangbare vleeskuikenstal is niet verbouwd en dient als referentiestal.

Onderzoek

Twee achterliggende stallen worden ingericht voor onderzoek; de kleinste stal met vier rijen met elk acht afdelingen van 2 bij 4 meter en de grotere stal voor opschaling naar praktijkschaal voor het testen van producten en behandelingen. In oktober starten de eerste proeven.

'Strengere hygiëne vereist een andere manier van werken'

Martien Schippers, grondlegger van het bedrijf, opende vorige week donderdag het nieuwe HyCare Poultry Demo & Research Center.

Minder antibioticagebruik

HyCare is een integrale benadering om de basis van de gezondheidspiramide te versterken op pluimveebedrijven. Het doel is door verbetering van de technische en economische resultaten het gebruik van antibiotica te reduceren.

'Antibioticaresistentie is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. In 2050 zullen meer mensen aan antibioticaresistentie doodgaan dan aan kanker. Daarom investeren we in HyCare', zegt Thomas Mallens, Europees divisiemanager pluimvee bij MS Schippers.

Het Brabantse bedrijf investeerde de afgelopen drie jaar in drie testbedrijven voor het nieuwe hygiëneconcept; een varkensbedrijf met 1.200 vleesvarkens, een rundveebedrijf met 120 melkkoeien en een vleeskuikenbedrijf met 90.000 kuikenplaatsen. Martijn en Monique Lamers, de voormalige eigenaren van het vleeskuikenbedrijf, zijn nu de bedrijfsleider en dierverzorgers van het center.

Vijf pijlers

Het experience center licht de vijf pijlers van het hygiëneconcept toe via tastbare voorbeelden en 3D-beelden.

Poriëndichte vloeren met een speciale coating kunnen zowel in nieuwe als bestaande stallen worden aangebracht. Gecoate vloeren nemen geen water en dus ook geen verontreinigingen op. De vloeren zijn goed te reinigen waarvoor 40 procent minder water nodig is ten opzichte van een niet gecoate vloer. Het opwarmen van de vloer kost 12 procent minder energie en tijd.

Vanuit het experience center zijn via een kijkruimte de kuikens en stallen op kuikenhoogte te bekijken. In de vleeskuikenstal van tomorrow is, na het dichten van scheuren en kieren, een grijze coating op de vloer en muur aangebracht.

Ongediertebestrijding

Pijler twee is structurele en preventieve ongediertebestrijding via een ongediertebestrijdingsplan en periodieke controle. Strikte biosecurity voor materialen, dieren en mensen moet besmettingen buiten de deur houden. Alle voertuigen worden via een desinfectiepoort bij de entree van het bedrijf ontsmet en alle personen moeten douchen, voordat ze de stal ingaan.

Elke stal heeft een eigen kleurcode met gereedschap, schoeisel en materialen in die kleur, zodat zichtbaar is of het op de juiste plek is. 'Zo voorkom je versleping', legt Mallens uit.

Het reinigen en ontsmetten van de stal gebeurt volgens een roterend en bedrijfsspecifiek schema ongeacht de besmettingsdruk op het bedrijf om eventuele besmettingen voor te blijven.

De vijfde pijler is schoon drinkwater met eventueel nutritionele toevoegingen.

Mindset

De grootste verandering is de mindset van de pluimveehouder. HyCare is een managementconcept en betekent niet enkel producten gebruiken en dat levert resultaten op. 'Strengere hygiëne vereist een andere manier van werken: meer werkprotocollen, meer discipline en niet afwachten totdat er iets gebeurt, maar preventief werken', legt de divisiemanager pluimvee uit.

Een Duitse vleeskuikenhouder die het integrale hygiënemanagement aanpaste, draait 11 procent meer rendement per vierkante meter. 'In de schakel valt veel voordeel te halen. Als we het uitrollen over de keten, is het rendement nog veel groter', zegt Mallens.

Begin 2020

Het concept is op alle pluimveebedrijven toe te passen in zowel bestaande als nieuwe stallen en bedrijven. De eerste resultaten van het democenter worden begin 2020 verwacht.

Mallens: 'We willen minimaal 135 procent rendement op de investering. Dat betekent dat elke euro die een pluimveehouder in HyCare investeert, minimaal 1,35 euro oplevert.'

Resultaten hygiënemanagement varkenshouderij positief
MS Schippers startte in 2014 met HyCare-testen in de varkenshouderij. Met verbeterde hygiëne hebben de dieren minder last van ziektes, minder stress en betere weerstand. De varkens verblijven continu in een kiemarme leefomgeving. Door verbeterd hygiënemanagement met inzet van HyCare-coaches zijn de technische resultaten in de varkenshouderij veelbelovend: 25 procent minder biggenuitval, 37 procent snellere groei en 90 procent daling van het antibioticagebruik. Met voerfabrikant De Heus en vleesbedrijf Van Loon is drie jaar geleden een HyCare-pilotketen opgezet. Eind 2020 wil de keten veertig varkenshouders in de keten hebben om antibioticavrij vlees in de markt te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer