HyCare+landt+bij+Spaanse+integratie+Coren
Nieuws
© Ilona Lesscher

HyCare landt bij Spaanse integratie Coren

In Spanje zijn de eerste varkensbedrijven van integratie Coren geselecteerd voor het toepassen van HyCare.

De Spaanse varkenshouderij is steeds meer gericht op export. 'Coren is ervan overtuigd dat een optimale hygiëne op varkensbedrijven de basis is voor succes', zegt HyCare-specialist Arjan Wermink.

Coren geeft aan behoefte te hebben aan kennis over hygiënemanagement. Wermink: 'Stapje voor stapje wil de integratie verder komen. Maar ook wil Coren ervaren wat een integrale hygiëne-aanpak oplevert voor hun varkensvleesketen. Oftewel: ze willen HyCare in de praktijk brengen onder Spaanse omstandigheden.'

Twee bedrijven

In de kuststreek in het noordwesten van Spanje heeft Wermink in september rondgekeken bij diverse varkensbedrijven van de integratie Coren. De hygiënespecialist was gevraagd twee geschikte bedrijven te selecteren waar de volledige HyCare-methode is te integreren.

Zijn oog viel op een opfokbedrijf en een vleesvarkensbedrijf. Het bedrijf met 6.800 plaatsen voor de opfok van biggen van 7 tot 35 kilo bestaat uit twee gekoppelde stallen. Het andere bedrijf heeft 4.700 vleesvarkensplaatsen in drie met elkaar verbonden stallen. In de loop van 2020 draaien de twee bedrijven volledig HyCare.

Intussen wordt ook op alle andere varkensbedrijven binnen de integratie gewerkt aan het verbeteren van de basishygiëne. Coren en MS Schippers hebben samen iemand in dienst genomen om de protocollen voor reiniging en ontsmetting bij de ruim 250 varkensbedrijven te implementeren.

Next Genetix

In Nederland is Next Genetix de eerste varkensfokkerijorganisatie die overgaat op HyCare. 'Zelfs al hebben onze fokbedrijven een SPF-status, toch zien wij toegevoegde waarde in HyCare. Zo willen we ons onderscheiden met genetica en gezondheid op de afzetmarkt van gelten. We groeien naar 'the next level', zeg Marcel Giesen van Next Genetix.

De twee fokkers in Nederland voor Next Genetix – Frank van de Pavert in Wehl en Ruben van Boekel in Overasselt – gaan de investeringen in HyCare zelf dragen. 'De prijs van de Danic-gelten gaat er niet door omhoog omdat we rekenen op efficiëntievoordelen', benadrukt Giesen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer