Derde+generatie+neemt+bedrijf+in+Heibloem+over
Reportage
© Dick van Doorn

Derde generatie neemt bedrijf in Heibloem over

De familie Hannen uit het Limburgse Heibloem is de laatste jaren gegroeid naar 1.000 zeugen, maar voert consequent geen gelten aan om ziektes buiten de deur te houden. Zoons Job en Roy staan op het punt het bedrijf over te nemen.

Jan (57) en Wilmy Hannen namen in 1992 het gemengde bedrijf van de ouders van Wilmy in Heibloem over. Dat bestond in de jaren tachtig uit 100 zeugen, 36.000 vleeskuikens en 100 schapen. 'In 1984 groeiden we al naar 300 zeugen', zegt Jan Hannen. Inmiddels zitten hun zoons Job (31) en Roy (27), derde generatie, samen met hun ouders in de maatschap.

Nadat Jan en Wilmy het bedrijf hadden overgenomen, besloten ze te groeien. 'Ik wilde om diverse redenen per se een gesloten bedrijf worden met als belangrijkste reden om niet afhankelijk te zijn van de biggenafzet', licht Hannen toe. Vandaar dat de familie er in 1997 een vleesvarkensbedrijf bij kocht in Kessel. Het ging om 1.600 vleesvarkensplaatsen met 4 hectare land. In 2003 kocht de familie een vleesvarkensbedrijf met 2.000 plaatsen in Neer. In 2007 bouwde ze daar een stal voor 1.800 vleesvarkens. 'Wij hebben als bedrijfsfilosofie: je moet daar bouwen waar je makkelijk kunt uitbreiden. Het per se op een bepaalde locatie willen uitbreiden, is niet meer van deze tijd.'

Versoepeling wetgeving

In 2006 kwam zoon Job in de maatschap en in 2009 ging het bedrijf op de thuislocatie van 300 naar 1.000 zeugen. 'Gelukkig kon dat door enige versoepeling van de overheidswetgeving wat betreft de natuur hier in de omgeving.' In 2010 trad Roy toe tot de maatschap. Drie jaar later kon de familie er in Kessel een stal voor 5.000 vleesvarkens bij bouwen. Roy Hannen: 'Zo konden we het bedrijf gesloten houden.' In totaal heeft de familie nu 1.000 zeugen, ruim 10.000 vleesvarkens en nog steeds 36.000 vleeskuikens.

Het lijkt of sommige mensen niet willen horen hoe goed we voor onze dieren zorgen

Jan Hannen, veehouder in Heibloem

Volgens de jonge ondernemer is een van de belangrijkste doelen van de familie het zo arbeidsefficiënt mogelijk werken. 'Dus zoveel mogelijk werk verzetten in zo min mogelijk tijd. Wij werken daarom met een éénwekensysteem en verspreiden de werkzaamheden. We hebben slechts één medewerker.'

Werkte de familie voorheen met een Topigs 20 x D-lijnbeer, de afgelopen weken werden de eerste biggen van de TN70-zeugen x Tempo-beer geboren. 'Bij collega's zien we dat de nakomelingen het erg goed doen. De eerste biggen zijn bij ons geboren, dus we hopen dat ze het bij ons net zo goed doen. Doordat wij onze opfok zelf doen, omdat we geen ziektes binnen willen halen, hebben we al wel ervaren dat de TN70-gelten in de opfok soms best lastig zijn.'

Imago varkenshouderij verbeteren

Als varkenshouders probeert de familie ook het imago van de varkenshouderij te verbeteren. Jan Hannen: 'Wij nodigen soms schoolklassen uit om te komen kijken hoe de varkenshouderij in de praktijk werkt. Aangezien ons vijfde kleinkind onlangs is geboren, zullen we de komende jaren wel meer schoolklassen over de vloer krijgen', glimlacht hij.

Tijdens het regionale Kesselse evenement 'Happen en Trappen' ligt het bedrijf van de familie Hannen op de route en kunnen deelnemers via grote ramen in de stal kijken. 'We zouden het imago van de varkenshouderij best nog meer willen uitdragen, maar ik krijg wel eens het idee dat sommige mensen in Nederland gewoon niet willen horen hoe goed wij voor onze dieren zorgen. Ook vinden wij als familie dat de agrarische sector nog te veel negatieve publiciteit krijgt.'

Bestuurlijk actief

De ondernemer is bestuurlijk actief in de sector. Hij zit in de klankbordgroep van een regionaal mestverwerkingsinitiatief. 'We draaien net en dat gaat goed. De mest wordt omgezet naar substraten c.q. meststoffen, bijvoorbeeld voor de hoveniers- of akkerbouwsector.'

Omdat de familie ook pluimvee heeft, heeft Hannen ook een paar jaar als bestuurder in de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) gezeten. 'Ook zit ik in de sectorraad (varkenshouderij) van Agrifirm in eveneens een klankbordgroep. We komen vier keer per jaar bijeen om te praten over alles wat nog verbeterd kan worden in de varkenshouderij, zoals voer en ventilatie.'

Verbeterpunten

Roy Hannen is bestuurlijk nog niet actief, maar dat is een bewuste keuze. 'Eerst wil ik hier alles thuis goed op orde hebben. Wellicht dat ik in de toekomst wel bestuurlijk actief ga worden.' Alle stallen heeft de familie up-to-date, maar de jonge ondernemer heeft zeker nog verbeterpunten op zijn lijstje staan. 'Voordat mijn ouders in 2020 stoppen met meewerken op het bedrijf, wil ik dat het hele team goed leert samenwerken. Waarschijnlijk gaan we personeel halen uit de groep mensen die parttime voor ons werken en verder gaat mijn vrouw vanaf 2020 volop meewerken op het bedrijf.'

Wellicht wil de familie op termijn ook weer uitbreiden. Daarbij kijkt ze weer op welke locatie het eenvoudigst uitgebreid kan worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer