Problemen melden bij Vertrouwensloket lucht op

Boeren trekken bij problemen niet gemakkelijk zelf aan de bel. Maar vaak lucht het op, als ze er niet langer alleen mee rondlopen. Dat zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

Problemen+melden+bij+Vertrouwensloket+lucht+op
© Eljee Bergwerff

Is zelf hulp inschakelen lastig?

'Toch wel. Veehouders zien het als een teken van zwakte en het niet succesvol ondernemen, wanneer ze om hulp moeten vragen. Dit is juist een teken van sterkte, omdat ze zelf inzien dat er wat speelt. Overigens hoeft de behoefte aan hulp zeker niets te zeggen over de capaciteit van de ondernemer. Er kunnen omstandigheden spelen waardoor het niet goed gaat. Denk aan bijvoorbeeld een misoogst of familieomstandigheden.'

Bij veel ondernemers is er na de melding een vorm van opluchting

Jeannette van der Ven, voorzitter Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren

Zijn er boeren die zichzelf melden?

'We krijgen wel meldingen van ondernemers zelf, maar het merendeel komt van mensen die rond het bedrijf opereren, zoals erfbetreders. Daarom is het goed dat die een signaalfunctie hebben. Ook zien we meldingen van collega-boeren.'

Geeft de onvrede meer meldingen?

'Het aantal meldingen blijft stabiel. Wel zagen we in 2016 een toename van het aantal meldingen uit de melkveehouderij als gevolg van de fosfaatrechtendiscussie. Ook merken we dat er de laatste tijd meer meldingen bij het vertrouwensloket worden gedaan. Doordat steeds meer mensen inzien dat meldingen helpen, is de meldingsbereidheid groter. Verder is er in de veehouderij frustratie. Dat uit zich in woede en protest. Daaronder zit een gevoel van onmacht en verdriet.'


Overheidsinstanties als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) helpen niet?

'De rol van de NVWA is vooral controlerend en handhavend. Niet iedereen is even sociaal vaardig om een boer te helpen. Dat kan je van een dierenarts bijvoorbeeld ook niet verwachten. Het heeft te ook maken met de rollen en taken van mensen. Deze partijen hebben niet de rol om ondernemers psychosociaal te ondersteunen. Overigens krijgen we soms wel meldingen van NVWA-functionarissen, omdat ze inzien dat een agrarisch ondernemer hulp nodig heeft. Sommige inspecteurs zijn begaan met de situatie, waarschuwen en schakelen ons in.'

Kunnen jullie boeren vaak helpen?

'Vaak wel. Het percentage recidivisten was 17 procent in 2018 . Maar soms is stoppen ook een keuze. Het effect is niet altijd even gewenst. Wel merk je bij veel ondernemers een vorm van opluchting wanneer hulp op gang komt. Het probleem is bespreekbaar en kan worden gedeeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer