Sectorraad Paarden stapt in Vertrouwensloket Welzijn

De Sectorraad Paarden heeft zich dinsdag aangesloten bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Hiermee wil de raad zijn verantwoordelijkheid nemen, indien erfbetreders schrijnende gevallen van dierverwaarlozing constateren.

Sectorraad+Paarden+stapt+in+Vertrouwensloket+Welzijn
© Sectorraad Paarden

Erfbetreders kunnen vanaf nu een melding doen wanneer zij dierverwaarlozing constateren op een bedrijf waar paarden beroepsmatig worden gehouden. Het onafhankelijke vertrouwensloket beoogt preventie en tijdige signalering van verminderde dierzorg en verwaarlozing van dieren die worden gehouden op een landbouwbedrijf.

Voor de Sectorraad Paarden is welzijn van paarden een van de belangrijke prioriteiten. Verminderde zorg voor paarden vindt de raad ongewenst en moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Door sector zelf opgezet

Hoewel Nederland er qua diergezondheid en dierenwelzijn in vergelijking tot andere landen goed voor staat, heeft de landbouwsector in 2002 zelf het Vertrouwensloket opgezet. Het loket is opgezet om veehouders en bedrijfsmatige paardenhouders in nood te helpen waardoor het aantal gevallen van verminderde dierzorg wordt beperkt en om vragen hierover te beantwoorden.

Het vroegtijdig signaleren van verminderde zorg is belangrijk, omdat daardoor vaak schrijnende situaties voor mens en dier kunnen worden voorkomen. Erfbetreders spelen hierin een belangrijke rol. Zij komen veelvuldig bij bedrijven op het erf en kunnen tijdig signalen waarnemen en actie ondernemen waardoor de desbetreffende ondernemer hulp krijgt aangeboden om de problemen, vaak van persoonlijke aard, op te lossen.

144

Indien er sprake is van verwaarlozing van paarden die particulier worden gehouden, kunnen zij terecht bij het landelijke loket van de overheid, telefoon 144.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer