Minder meldingen bij vertrouwensloket welzijn

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ontving in 2018 in totaal 104 meldingen. Na een forse stijging in 2016 richting de 150 nam dit aantal in 2017 en 2018 licht af. Wel is dit aantal ruim twee keer zo hoog als in de periode van 2001 tot en met 2015. Vijf meldingen hadden geen betrekking op landbouwhuisdieren.

Minder+meldingen+bij+vertrouwensloket+welzijn
© Pixabay

Het Vertrouwensloket heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan de betrokkenheid van erfbetreders. Met als resultaat dat dreigende misstanden eerder werden gemeld, waardoor de ernst van de meldingen is afgenomen.

Het Vertrouwensloket ontvangt de meeste meldingen van erfbetreders, 22 keer deed een burger een melding. 12 keer deed de NVWA een beroep op het Vertrouwensloket, omdat naast verminderde dierzorg ook een psychosociale problematiek speelde.

Meldingscijfers

Het aandeel meldingen over rundvee blijft met 67 procent relatief hoog ten opzichte van andere diersoorten. Het aantal meldingen bij varkens (11 procent) is laag, maar ten opzichte van voorgaande jaren zien we een toename. Sinds afgelopen jaar worden ook meldingen van bedrijfsmatig gehouden paarden (8 procent) in behandeling genomen.

Verder zijn de meldingen minder ernstig. Het aantal bedrijven dat wordt begeleidt in het kader van een preventiestraject groeit ten opzichte van vorig jaar. Een dergelijk traject start wanneer de situatie niet helemaal helder is, maar er wel zorgen zijn over het dierenwelzijn.

Het aantal bedrijven dat in het begeleidingstraject zit, nam echter af. Een dergelijk traject wordt ingezet wanneer er sprake blijkt te zijn van een psychosociaal probleem, of wanneer een bedrijf een historie heeft op het gebied van dierverwaarlozing.

Van de 99 meldingen zijn er 17 situaties eerder gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer