Vertrouwensloket ontvangt meer meldingen

'Boeren kunnen heel lang de schone schijn ophouden.' Dat zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

Vertrouwensloket+ontvangt+meer+meldingen
© ZLTO

Erfbetreders en burgers kunnen bij het loket aangeven wanneer ze denken dat er sprake is van verminderde dierzorg of verwaarlozing van landbouwhuisdieren.

Van de Ven is niet verrast door de ontwikkelingen die ze in deze hoedanigheid bij het loket is tegengekomen. 'Vorig jaar is het aantal meldingen met 138 procent gestegen. Een van de oorzaken zijn zorgelijke economische ontwikkelingen waar verschillende sectoren vorig jaar mee te kampen hadden.'

Wet- en regelgeving

Ook signaleert de voorzitter veel onzekerheid over wet- en regelgeving. 'Dat maakt dat mensen zich terugtrekken, het niet meer zien zitten en in een glijdende schaal terechtkomen en minder zorg voor hun bedrijf hebben. Dat kan zich uiten in dierverwaarlozing. Dat willen we niet. Niet voor de dieren, niet voor mensen die er verantwoordelijk voor zijn en niet voor de sector die imagoschade ondervindt.'

Het valt Van de Ven op dat boeren lang de schone schijn ophouden, tegen beter weten in. 'Ze kunnen goed verstoppertje spelen. Als uiteindelijk de situatie duidelijk wordt, is dat meestal een opluchting. Er valt een last van hun schouders, omdat ze er niet meer alleen voor staan.'

Twee teams

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kan op twee teams een beroep doen als veehouders in nood zijn. Er is een preventieteam, dat ervoor zorgt dat de zaak niet verder escaleert. Een begeleidingsteam moet uitkomst bieden al de nood heel hoog is.

Het loket wordt inhoudelijk aangestuurd door een stuurgroep van LTO, GD, NVWA en het ministerie van Economische Zaken. Samen met 21 erfbetredende organisaties zijn afspraken gemaakt over hun rol en bijdrage in het signaleren van verminderde dierzorg en dierverwaarlozing.

Signaleren

Volgens Van de Ven pakken erfbetreders steeds beter hun signalerende rol op. 'Het feit dat er meer meldingen zijn, is daar mede het gevolg van.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer