Van de Ven voorzitter vertrouwensloket dierenwelzijn

Jeannette van de Ven is de nieuwe voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Zij is sinds februari portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland.

Van+de+Ven+voorzitter+vertrouwensloket+dierenwelzijn
© ZLTO

Het onafhankelijke Vertrouwensloket beoogt preventie van verminderde dierzorg en verwaarlozing van dieren die gehouden worden op een landbouwbedrijf. Omdat LTO meerdere dierlijke sectoren vertegenwoordigt, komt de voorzitter uit hun geledingen.

Jeannette van de Ven volgt Toon van Hoof op die sinds 2005 voorzitter was van het Vertrouwensloket. Het Vertrouwensloket wordt inhoudelijk aangestuurd door een stuurgroep van LTO, de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het ministerie van Economische Zaken.

Samen met 21 erfbetredende organisaties zijn afspraken gemaakt over hun rol en bijdrage in het signaleren van verminderde dierzorg en dierverwaarlozing. Het vertrouwensloket kende vorig jaar 138 procent meer meldingen dan het jaar ervoor.

Initiatief vanuit sector

Hoewel Nederland er qua diergezondheid in vergelijking tot andere landen goed voor staat, heeft de sector enkele jaren geleden zelf het Vertrouwensloket opgezet. Het belang van het Vertrouwensloket is tweeledig. Het loket is opgezet om veehouders in nood te helpen, waardoor het aantal gevallen van verminderde dierzorg wordt beperkt en om vragen hierover te beantwoorden.

Daarnaast kunnen incidenten op het gebied van verminderde dierzorg en dierverwaarlozing het imago van de gehele veehouderijsector aantasten. Zeventien procent van de meldingen komt binnen via burgers, 83 procent van erfbetreders. Erfbetreders hebben een belangrijke rol in het vroegtijdig herkennen en bespreekbaar maken van signalen. Het Vertrouwensloket merkt dat meldingen van verminderde zorg om dieren of dierverwaarlozing vaker en eerder worden gemeld.

Meer meldingen

Het aantal meldingen is afgelopen jaar gestegen met 138 procent. Enerzijds komt dat omdat in meerdere sectoren de economische ontwikkelingen zorgelijk waren. Anderzijds omdat erfbetredende organisaties steeds beter hun signalerende rol oppakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer