Verbod op volveldsgebruik glyfosaat kort voor graanoogst

Telers mogen glyfosaat niet meer gebruiken als volveldstoepassing kort voor de oogst van granen. Dat besluit heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) genomen.

Verbod+op+volveldsgebruik+glyfosaat+kort+voor+graanoogst
© Han Reindsen

Het principebesluit geldt voor tarwe, gerst, rogge, haver, triticale, spelt, wintertarwe, wintergerst, zomertarwe en zomergerst. Ook bij droog te oogsten erwten en bonen, peulvruchten, lijnzaad, koolzaad en mosterd gaat de nieuwe regel op.

Op grond van EU-uitvoeringsverordening tot verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat zijn alleen herbicidetoepassingen ervan toelaatbaar, stelt het Ctgb. Na advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeert het Ctgb dat een aantal volveldstoepassingen kort voor de oogst wordt ingezet voor een versnelde uniforme afrijping van het gewas. 'Daarmee wordt het niet gebruikt als een herbicidetoepassing.'

Goede teeltpraktijk

Bij een goede teeltpraktijk is het niet meer nodig om onkruiden kort voor de oogst volvelds te bestrijden, schrijft het Ctgb aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Pleksgewijze toepassing, maximaal 10 procent van het perceel, kort voor de oogst is op grond van de teeltpraktijk nog wel te verdedigen, aldus het Ctgb.

Het Ctgb zal bij de NVWA advies vragen als volveldstoepassingen kort voor de oogst in andere gewassen wordt aangevraagd. 'Als de conclusie is dat het gaat om toepassingen om een versnelde uniforme afrijping van het gewas te stimuleren zal het College het bovengenoemd principebesluit toepassen, en deze toepassingen afwijzen', schrijft het college.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer