Ctgb neemt eerste twee besluiten over glyfosaat

Het Ctgb heeft de verlenging van de toelating van een middel op basis van glyfosaat afgewezen en van een ander middel de toelating sterk ingeperkt. De menselijke gezondheid was niet in het geding.

Ctgb+neemt+eerste+twee+besluiten+over+glyfosaat
© Han Reindsen

De verlenging van een middel met naast glyfosaat nog een andere werkzame stof, is afgewezen vanwege risico’s voor waterorganismen. Van het andere middel is het aantal aangevraagde toepassingen sterk ingeperkt vanwege risico’s voor insecten, spinnen en dergelijke. Dit meldt het College voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) naar aanleiding van de vergadering op woensdag 18 december.

Na de vernieuwde toelating van de werkzame stof glyfosaat door de Europese Commissie moeten nationale toelatingsautoriteiten middelen met de stof herbeoordelen. Het Ctgb beoordeelt iedere stof en elk middel volgens de Europese veiligheidsnormen en wetgeving die daarop van toepassing zijn. En daarbij kijkt het niet alleen naar de risico’s voor de mens, maar ook naar de risico’s voor dieren en het milieu. Het kijkt naar de eigenschappen van de stof en het middel, naar het ‘gedrag’ in het milieu enzovoort.

Risico’s

De verlenging van Kyleo (15471 N), een middel met als werkzame stof onder meer glyfosaat, is afgewezen vanwege risico’s voor waterorganismen. Niet vanwege risico’s voor de mens. Voor geen van de aangevraagde gebruiken is een acceptabel risico aan te tonen voor waterorganismen en daarnaast voor veel toepassingen niet voor vogels, zoogdieren en/of niet-doelwitplanten. Als het veilig gebruik van een middel niet voor alle risicogebieden volledig is aan te tonen, laat het Ctgb het niet toe.

Bij het andere glyfosaatmiddel, Etna Next, spelen ook geen risico’s voor de mens. Het grootste deel van de aangevraagde toepassingen blijkt niet toelaatbaar, omdat de juiste gegevens ontbreken om een acceptabel risico aan te tonen voor insecten, spinnen en dergelijke en in veel gevallen ook niet voor vogels of zoogdieren.

Aanstrijkbehandeling

Veilig gebruik is wel aan te tonen voor de aangevraagde toepassingen via een aanstrijkbehandeling in bieten en mais tegen aardappelopslag, pleksgewijze aanstrijkbehandelingen tegen onkruiden en het uitlopen van stobben van bomen en struiken in akkerbouwgewassen, cultuurgraslanden, fruitgewassen, groenteteelt, kruidenteelt, sierteeltgewassen, openbaar groen en particuliere tuinen. Hierbij is de blootstelling van insecten, spinnen en dergelijke verwaarloosbaar. Deze toepassingen kunnen daarom wel worden toegelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer