Bayer dicht bij alternatief voor glyfosaat

Chemiereus Bayer is dicht bij de ontwikkeling van een onkruidverdelger die als alternatief kan dienen voor het omstreden middel glyfosaat.

Bayer+dicht+bij+alternatief+voor+glyfosaat
© Haijo Dodde

Het bedrijf heeft een nieuwe molecuul voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Het is volgens Bayer voor het eerst in dertig jaar dat zo'n nieuwe stof voor de land- en tuinbouw is gevonden. Grassoorten zouden resistent zijn tegen het nieuwe molecuul.

Het is Bayer er veel aan gelegen een alternatief voor glyfosaat te vinden. Vorig jaar kondigde het chemiebedrijf aan 5 miljard euro te investeren in die zoektocht.

CO2-opslag

Volgens het chemieconcern kan het nieuwe middel een duurzame landbouw ondersteunen waarbij vaker met niet-grondkerende techieken wordt gewerkt om de opslag van CO2 in de bodem te stimuleren.

In 2019 leverden Bayers inspanningen op het gebied van productontwikkeling 55 belangrijke project- en formuleringsverbeteringen op. Ook kwamen er wereldwijd meer dan 450 nieuwe variëteiten van maïs, sojabonen, katoen en groenten op de markt. Een van de noviteiten is een maisras met een kortere stam die beter toegankelijk is voor precisietoepassing van gewasbeschermingsmiddelen.


Glyfosaat is het actieve bestanddeel van Roundup. Deze onkruidverdelger, die Bayer in handen kreeg na de overname van Monsanto, staat in het verdachtenbankje. Veel mensen die met het middel hebben gewerkt, zeggen dat de hierdoor kanker hebben gekregen.

Rechtszaken

Tegen Bayer lopen tienduizenden rechtszaken wegens Roundup. Hoewel het Duitse concern het middel veilig noemt, is het bedrijf al meermaals veroordeeld tot het betalen van miljoenenboetes. Bayer wil nu een schikking treffen met andere vermeende gedupeerden. Het totaalbedrag kan volgens analisten rond de 10 miljard dollar liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer