Regering moet toepassingen glyfosaat beperken

Het gebruik van glyfosaathoudende middelen voor het resetten van grasland, kalenderspuiten en pre-harvestbehandeling moet stoppen. De regering moet voor 1 oktober 2019 afspraken maken met de sector om dat voor elkaar te krijgen.

Regering+moet+toepassingen+glyfosaat+beperken
© Dirk Hol

Dat heeft de Tweede Kamer aan de regering opgedragen. De opdracht volgt op een initiatief van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij had al eerder een motie ingediend om het gebruik van glyfosaat te beperken. Deze motie kreeg destijds voldoende steun in de Tweede Kamer, maar het kabinet had hier naar de zin van de Tweede Kamer onvoldoende vervolg aan gegeven. Daarom is het verzoek opnieuw ingediend.

De regering moet daarnaast een verbod voorbereiden voor het geval er geen afspraken worden gemaakt. Dit betekent dat glyfosaathoudende middelen alleen voor geïntegreerde gewasbescherming kunnen worden ingezet. Oostenrijk heeft onlangs als eerste Europese lidstaat het gebruik van middelen met glyfosaat verboden.

Afstandsnormen

De Tweede Kamer heeft de regering ook opdracht gegeven om afstandsnormen in te stellen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze normen moeten ervoor zorgen dat er geen middelen worden gebruikt pal naast de leefomgeving van omwonenden of bij speelplekken van kinderen.

De Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en SP hebben hiertoe het initiatief genomen. Zij stellen dat dit nodig is zolang er gewasbeschermingsmiddelen op de markt zijn die niet zijn beoordeeld op basis van risicobeoordelingsmodellen die ook kijken naar indirecte en cumulatieve effecten en de impact op kwetsbare groepen zoals kinderen.

Onderzoeken

Het verzoek is een direct gevolg van omwonendenonderzoeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. Daarbij zijn onder meer resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in huizen van omwonenden en in de luiers van baby's. Overigens werden op die plekken volgens landbouwminister Carola Schouten geen blootstellingsnormen voor omwonenden overschreden. Zij is dan ook geen voorstander van deze opdracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer