Staatsbosbeheer+doet+glyfosaat+in+de+ban
Nieuws
© Koos van der Spek

Staatsbosbeheer doet glyfosaat in de ban

Op verzoek van landbouwminister Carola Schouten bouwt Staatsbosbeheer het gebruik van glyfosaat in de komende twee jaar af naar nul.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten geeft hiermee gehoor aan een aangenomen motie van GroenLinks die vraagt om een stop op het gebruik van glyfosaat door Staatsbeheer bij het beheer van zijn natuurgebieden.

Het gebruik van het middel is bij Staatsbosbeheer al gereguleerd. Het mag alleen in een aantal gevallen worden gebruikt bij de bestrijding van invasieve exoten. Als er geen realistische alternatieven zijn en bestrijding noodzakelijk is, is gebruik van glyfosaat daarbij toegestaan.

Intensief beheer

Een verdere afbouw wordt gerealiseerd door te investeren in duurzaam herstel van veerkrachtige ecosystemen, waardoor de druk van ongewenste vegetaties en invasieve exoten naar verwachting afneemt. Tegen ongewenste vegetaties wordt nu stevig ingegrepen. Een voorbeeld is het uitgraven en verwijderen van dichte clusters. Dat moet ervoor zorgen dat in de toekomst minder intensieve en verstorende beheermaatregelen nodig zijn.


Het gebruik van glyfosaat in door Staatsbosbeheer aan derden verpachte terreinen wordt in de nieuw op te stellen pachtcontracten in principe verboden. Lopende pachtcontracten, waarin het middel nog zou kunnen zijn toegestaan, worden uitgefaseerd.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer