Friese+vogelwacht+roept+op+om+kat+%27s+nachts+binnen+te+houden
Nieuws
© Niels de Vries

Friese vogelwacht roept op om kat 's nachts binnen te houden

'Vogel in het land, kat in de mand.' Met deze campagneleus wil de Bond Friese VogelWachten (BFVW) het bewustzijn vergroten dat katten weidevogelkuikens opvreten.

Provincie Fryslân, de agrarische collectieven en It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ondersteunen de campagne. Dat werd donderdagmiddag bekendgemaakt na overleg met de partijen. Jagers die 's nachts met lichtbakken op vossen jagen, zien naast een enkele vos en drie steenmarters soms wel veertig katten lopen in de weidevogelgebieden, geeft Age de Jong van de BFVW de aanleiding voor de campagne aan.


Volgens wetenschappelijk onderzoek is de kat zelfs een van de schadelijkste invasieve exoten. Katten vreten niet alleen de kuikens, maar verstoren de weidevogels ook, weet voorzitter Albert van der Ploeg van het Kollektivenberied Fryslân. 'Een weidevogel vliegt van haar nest als zij wordt opgeschrikt door een kat. De jongen kunnen dan koud worden.'

Muizen en ratten vangen

Van der Ploeg roept boeren op hun katten 's nachts binnen te houden. 'Katten worden gehouden om muizen en ratten te vangen, niet om weidevogels te verstoren en kuikens op te vreten.' De voorzitter weerspreekt dat het op een agrarisch bedrijf lastig is om katten 's nachts binnen te houden. 'Het gaat om gedragsverandering. De katten kunnen naar binnen worden gelokt met wat melk en 's morgens tijdens het melken kan de schuurdeur weer open.'

Voor katten die na enkele jaren campagne nog 's nachts in het land lopen, moeten andere maatregelen worden getroffen, vindt Van der Ploeg. Voor het schieten op verwilderde katten verleent de provincie een ontheffing, maar volgens Titus Sijmonsma van de BFVW bedenkt een jager zich wel twee keer voordat hij een kat doodschiet. 'De jagers werken heel zorgvuldig.'

De campagne start in april. Via video's op sociale media als TikTok, Instagram en Facebook worden burgers en boeren benaderd om katten 's nachts binnen te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer